1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmeniä kuoli Mekassa nosturin romahdettua

Saudiviranomaisten mukaan ainakin 107 ihmistä on kuollut.

Nosturi kaatui Mekan suurmoskeijan katon läpi Saudi-Arabiassa perjantaina. Kuva: EPA

Ainakin 107 ihmistä on viranomaisten mukaan kuollut ja 238 ihmistä loukkaantunut, kun nosturi kaatui Mekan Suurmoskeijan päälle perjantaina Saudi-Arabiassa.

Onnettomuuden syy ei ole vielä virallisesti selvillä, mutta sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien perusteella nosturi on kaatunut moskeijan katon läpi ja katto on romahtanut.

Onnettomuuden aikaan satoi ja ukkosti rankasti. Arabian niemimaalla on ollut voimakkaita hiekkamyrskyjä viimeisen viikon aikana.

Moskeijan tiedottajan mukaan voimakas tuuli ja kova sade aiheutti nosturin kaatumisen. Moskeijan työntekijä kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hän näki nosturin kaatuvan myrskyn seurauksena. Hänen mukaansa moskeijaa kiertävä katettu kävelysilta pysäytti kaatuvan nosturin osittain, minkä vuoksi uhriluku jäi hänen mukaansa pienemmäksi.

Perjantairukouksen oli tarkoitus alkaa moskeijassa vain tunti onnettomuuden jälkeen, jolloin siellä olisi ollut paljon enemmän ihmisiä.

Saudi-Arabia laajentaa parhaillaan suurmoskeijaa ja laajennusosan on tarkoitus olla 400 000 neliömetrin suuruinen. Moskeijaa ympäröivät lukuisat nostokurjet. Kaatunut nosturi osui moskeijan itäosan päälle.

Paikallisviranomaiset ovat määränneet tutkinnan onnettomuuden syistä. Alueen asukkaita on pyydetty luovuttamaan verta onnettomuuden uhrien auttamiseksi.

Uhrien kansalaisuudesta ei ollut tietoa heti onnettomuuden jälkeen, mutta Iranin valtion uutistoimiston IRNA:n mukaan loukkaantuneiden joukossa olisi 15 iranilaista.

Miljoonien muslimien on tarkoitus saapua Mekkaan myöhemmin tässä kuussa, kun muslimien pyhiinvaelluskausi alkaa.

Monta kerrosta korkea Mekan Suurmoskeija on yksi islamin pyhimmistä paikoista.

_* Päivitetty klo 1:50, arviot kuolleiden määrästä ovat nousseet _