1. yle.fi
  2. Uutiset

Saudi-Arabia puolustautuu syytöksiltä: "Olemme ottaneet vastaan 100 000 syyrialaista"

Persianlahden rikkaita valtioita on syytetty vastuun välttelystä Syyrian pakolaiskriisissä. Saudi-Arabian mielestä syytteet ovat harhaanjohtavia.

turvapaikanhakijat
Syyrialaismies keittää teetä pakolaisleirillä Turkissa.
Syyrialaismies keittää teetä pakolaisleirillä Turkissa.Sedat Suna / EPA

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa Euroopassa ovat syytökset varakkaiden Persianlahden valtioiden penseää pakolaispolitiikkaa kohtaan käyneet äänekkäämmiksi. Saudi-Arabia puolustautui julkistamalla perjantaina lausunnon, jonka mukaan väitteet arabivaltion vastauksesta Syyrian pakolaiskriisiin ovat harhaanjohtavia.

Lausunnon mukaan Saudi-Arabia on antanut oleskelulupia 100 000 syyrialaiselle ja tukenut muiden maiden pakolaisleirejä 700 miljoonan dollarin humanitaarisella avustuksella.

Saudi-Arabian ulkoministeriön nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan arabivaltio ei käsittele maahan tulevia syyrialaisia pakolaisina, mutta oleskelulupa takaa oikeuden ilmaiseen koulutukseen, terveydenhuoltoon ja työntekoon.

Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Syyrian sotaa. Suurin osa pakolaisista on jäänyt naapurimaihin Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi