Rinne tarjoaa Ihalaista pattitilanteen ratkaisemiseksi

Pattitilanne on ratkaistava ja asiassa päästävä eteenpäin, jotta suomalainen työmarkkina pysyy rauhallisena, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Ykkösaamun haastattelussa.

politiikka
Antti Rinne Ykkösaamun vieraana.
Antti Rinne (sd.) Ykkösaamun vieraana lauantaina 12. syyskuuta.Ilkka Kemppinen / Yle

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä tilanne esimerkiksi työmarkkinoilla on tällä hetkellä kärjistynyt hallituksen ilmoittamien toimenpiteiden takia.

Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa tänään lauantaina esittävänsä tarjouksen pääministeri Juha Sipilälle (kesk.).

– Meillä on tarjolla hyvä kaveri tähän, sovittelemaan tätä tilannetta. Tarjoan Lauri Ihalaista sellaiseksi selvitysmieheksi, jolla voitaisiin tämä nyt syntynyt pattitilanne ratkaista ja [jotta] päästäisiin eteenpäin sillä tavalla, että suomalainen työmarkkina pysyy rauhallisena ja saadaan kasvun eväitä rakennettua yhteisesti, hän totesi Ykkösaamun haastattelussa.

Ihalainen on SDP:n kansanedustaja ja muun muassa entinen työministeri ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n pitkäaikainen puheenjohtaja.

Ykkösaamussa myös todettiin hallituksen ison kuvan olevan, että Suomen kilpailukyky on jäänyt jälkeen kilpailijoistaan viisitoista prosenttiyksikköä. Tuon kuilun kuromiseksi hallitus on hahmotellut mallin, jossa yksi osuus hoidettaisiin yrityksissä tehtävällä tuottavuustyöllä, toinen maltillisilla palkkaratkaisuilla ja kolmas sellaisilla toimilla, jotka korvaisivat kariutuneen yhteiskuntasopimushankkeen.

– Jos katson sitä keinovalikoimaa, mihin hallitus nyt näitä pakkolakeja on käyttämässä, ne koskettavat pienipalkkaisia julkisen sektorin naisia, jotka tekevät vuorotöitä hoivatöissä, ne koskettavat kaupan myyjiä, ne koskettavat prosessityöntekijöitä tehtaisssa. Ne ovat ihan vääriä keinoja korjata tätä tilannetta, Rinne arvioi hallituksen aikeita.

Ihalaisella "kyky ja taito löytää kompromisseja"

Rinne toisi haastattelussa tarjouksensa selvitysmiehestä:

– Lauri Ihalainen on käytettävissä auttamaan hallitusta ja työmarkkinaosapuolia eteenpäin.

Hänen mukaansa Ihalaisella on pitkä ura takanaan ja tämä tunnetaan konsensuksen ihmisenä, joka löytää ratkaisuja.

– Hänellä on kyky, taito löytää kompromissiratkaisuja, joilla pystytään asioita viemään eteenpäin niin että koko yhteiskunta hyötyy, Rinne luonnehti Ihalaista.

SDP:n vaihtoehto hallituksen toimille on Rinteen mukaan se, että maassa tehtäisiin yhteinen strategia. Tämä tarkoittaisi, että sovittaisiin yhdessä, mihin alettaisiin satsata, hän sanoi. Rinne kertoi puolueensa tavoitteena olevan, että Suomeen saadaan syntymään uutta vientiä.