Silminnäkijät tyrmäävät hukkuneen syyrialaispojan isän tarinan: "Aiheutti itse onnettomuuden"

Aiheuttiko 3-vuotiaan pojan isä itse perheensä hukkumisen Turkin rannikolle? Silminnäkijöiden kertomus antaa tapahtumista aiemmasta poikkeavan kuvan.

turvapaikanhakijat
Abdullah Kurdi ruumishuoneen edustalla Muglassa, Turkissa torstaina 3. syyskuuta.
Abdullah Kurdi ruumishuoneen edustalla Muglassa, Turkissa torstaina 3. syyskuuta.Ozan Kose / AFP

Maailmaa järkyttivät viime viikolla kuvat Turkin rannikolla hukkuneesta pikkupojasta, Aylan Kurdista. Pojan koko perhe isää lukuun ottamatta hukkui heidän yrittäessään pienellä veneellä pakolaisiksi Kreikkaan.

Perheen isä, Abdullah Kurdi kertoi tiedotusvälineille turman jälkeen, että ihmissalakuljettaja, joka venettä ohjasi, oli poistunut veneestä ja jättänyt sen oman onnensa nojaan kovaan aallokkoon.

Uutistoimisto Reuters on tavannut kolme samassa veneessä ollutta pakolaista. Heidän mukaansa Abdullah Kurdi ei puhu asiassa totta.

Kaikki kolme henkilöä kertovat, ettei mitään ulkopuolista kapteenia veneessä ollut, vaan Abdullah ohjasi venettä koko matkan itse.

Kun korkeat aallot alkoivat keikuttaa venettä, hän joutui paniikkiin ja kiihdytti vauhtia. Tämä sai veneen kaatumaan, silminnäkijät kertovat.

Abdullahin kerrotaan myös olleen itse järjestämässä matkaa, eli hän toimi yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa.

Reuters ei ole tavoittanut Abdullahia. Brittiläiselle sanomalehti MailOnlinelle (siirryt toiseen palveluun) hän kiistää väitteet.

– Harkitsin, että alan itse ohjata venettä, mutta en tehnyt niin, hän sanoo. Myös puheen osallisuudesta ihmissalakuljetukseen hän torjuu.

– Tämä ei ole totta. Jos minä olisin ihmissalakuljettaja, miksi panisin oman perheeni samaan veneeseen? Maksoin salakuljettajille saman summan kuin muutkin, hän puolustautuu.

Säälittävät kuvat kuolleesta 3-vuotiaasta Aylanista ovat saaneet aikaan sympatian aallon pakolaisia kohtaan ja toisaalta raivoa niitä kohtaan, jotka aiheuttavat valtavan pakolaisongelman. Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden joukossa on pariskunta, joka myös menetti 9- ja 11-vuotiaat lapsensa veneturmassa.

Lähteet: Reuters