Rinne: Suomalaiset ovat pitkäpinnaisia – lakkoon mennään vain ääritapauksessa

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä suomalaiset ovat hyvin maltillisia lakkoilemaan ja viime vuosien lakot ovat olleet lyhyitä mielenilmauksia. Rinteen mukaan palkkamalttia on jatkettava, mutta samalla on turvattava suomalaisten ostovoima.

Kotimaa
Antti Rinne Ykkösaamun vieraana.
Antti Rinne (sd.) Ykkösaamun vieraana lauantaina 12. syyskuuta.Ilkka Kemppinen / Yle

Antti Rinteen mukaan Suomessa lakot ovat olleet harvinaisia viime vuosikymmenen aikana ja työtaistelujen rakenne on muuttunut.

– Lakot ovat epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia purkavia ulosmarsseja, jotka kestävät muutaman tunnin tai päivän, Rinne kuvasi Ylen Ykkösaamussa.

Palkan tai työehtojen parantamisen vuoksi lakkoillaan hänen mukaansa enää hyvin harvoin. Kyse on pikemminkin surulakoista.

Väitteitä ay-liikkeen jäykkyydestä ei Rinne ei niele.

– Meillä on hyvä, toimiva työmarkkinajärjestelmä, joka toimii kansalaisten parhaaksi. Ideologisista syistä halutaan rakentaa kuvaa jäykästä ammattiyhdistysliikkeestä, joka ei kanna vastuutaan. Se ei pidä paikkaansa, Rinne painotti.

Palkkamaltti on tarpeen

Rinteen mukaan maltillisia palkkaratkaisuja tarvitaan jatkossakin, jotta talous saadaan nousuun. Sen rinnalla hän korosti kotimaisen ostovoiman turvaamista.

– Ilman muuta palkkamallttia on tärkeä jatkaa, mutta sen pitää tuottaa myös tuloksia eli uusia työpaikkoja.

Lännen Median kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista on valmiit jäädyttämään palkkansa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Eniten vastusta on SDP:n kannattajissa. Rinne sanoi ymmärtävänsä kritiikkiä.

– Siellä on pienipalkkaisia ihmisiä, jotka ovat useamman vuoden palkkamalttia olleet tekemässä uskoen, että se synnyttää työpaikkoja.