Kylmä kesä verotti kalakantaa – Ammattikalastaja: "Huippusaaliit jäivät saamatta"

Kalasta on paikoin ollut jopa pulaa. Lämmin syksy voi pidentää kasvukautta.

Kotimaa
Ammattikalastaja nostaa saalista Kallavedellä.
Anna Ronkainen / Yle

Kulunut kesä oli ammattikalastajille nihkeä. Kylmä alkukesä vaikutti esimerkiksi kuhasaaliiseen merkittävästi, kertoo kuopiolainen ammattikalastaja Harri Räsänen.

– Huippusaaliit jäi kokonaan saamatta, harmittelee lähes 20 vuotta ammatikseen kalastanut Räsänen.

Kalastuksen kannalta kylmäksi jäänyt tuulten sekoittama vesi piti kuhat välivesissä. Tämä hankaloitti Räsäsen mukaan rysäpyyntiä. Myöskään Kallaveden muikkutilanne ei ole ollut kummoinen.

– Jo keväällä saalis oli heikko. Se johtuu kyllä kokonaisuudessaan Kallaveden huonosta muikkukannasta. Kesällä näytti jo vähän paremmalta, kun pientä muikkua tuli Kallaveteen enemmän. Ensi kesä voi olla jo parempi, ennakoi Räsänen.

Hinnassa paineita

Räsänen myöntää, että heikoksi jäänyt saalis nakertaa lovea ammattikalastajan tilipussiin, mutta toisaalta vuotta on vielä jäljellä.

Luulisin, että vielä voi tulla hyviäkin saaliita.

Harri Räsänen

– Lämmin syyskuu edesauttaa esimerkiksi kasvukautta ja voi korjata tilannetta vielä. Luulisin, että vielä voi tulla hyviäkin saaliita, Räsänen luottaa.

Heikon kesän vuoksi kalasta on ollut paikoin Räsäsen mukaan jopa pulaa, joten markkinatilanne on kalastajan näkökulmasta ollut siinä mielessä hyvä.

– Kala on mennyt hyvin eteenpäin ja hintakin on toistaiseksi säilynyt. Aikojen ollessa tämmöiset, niin tietysti kalliimpien kalojen osalta voi tulla jopa paineita hintapuolella, arvioi Räsänen.

"Kotimaisella kalalla on ostajansa"

Räsänen arvioi, että kotimaisella kalalla on kysyntää.

– Tietysti suurin osa myytävästä kalasta on Norjan lohta, mutta kotimainen kala on löytänyt ostajansa toistaiseksi hyvin.

Kaikkiaan kalatilanne esimerkiksi Kallavedellä on hyvä, jos muikkukanta vielä kohenee. Räsäsen mukaan kuhakanta on jo vuosia ollut pääsääntöisesti hyvä. Kovaa kilpailua kalastajien kesken ei juuri pääse syntymään, sillä ammattikalastajien määrä ei ole suuri.

– Ei täällä ylikalastusta ainakaan ole. Sisävesikalastajia on Suomessa noin 300, joten vesistöjen määrään nähden lukema ei ole suuri. Enemmäkin sopisi, tuumaa Räsänen.