Hyppää sisältöön

Tervaa seiniin ja heinikkoa nurin - kulttuuriympäristöleiri hoitaa Valkeakosken Sääksmäkeä

Reilut 20 vapaaehtoista ahkeroi aurinkoisena syyskuun viikonloppuna Valkeakosken Sääksmäen kulttuuriympäristöissä. Maakuntamuseon vetämällä leirillä mm. pintakäsitellään tervalla vanha pakari ja raivataan umpeenkasvun uhkaamaa maisemaa.

Ensin harjaa, sitten tervaa. Voipaalan kartanon pakari eli leivintupa saa uutta ilmettä pintaansa. Kuva: Jouni Tanninen / Yle

Terva on ihme aine. Ei tarvitse kuin vähän nuuhkaista, niin jostain tulvii jo mielikuvia ja muistoja. Se on myös puulle tuhti suoja säätä vastaan ja lisäksi kantaa mukanaan pitkää perinnettä. Eipä ihme, että myös Valkeakosken Voipaalan vanha pakari eli leivintupa saa pintaansa uudet tervat kulttuuriympäristötalkoissa.

Ollaan Pirkanmaan maakuntamuseon järjestämällä leirillä Sääksmäen maisemissa. Viikonlopun mittaiseen tapahtumaan on lähtenyt mukaan parikymmentä vapaaehtoista. Väkeä on tullut muualtakin kuin Pirkanmaalta. Yhteistä on kiinnostus vanhaan kulttuuriympäristöön ja sen hoitamiseen.

Vanhaa viljelysmaisemaa parhaimmillaan

Aurinkoisen syysviikonlopun ohjelmaan kuuluu Voipaalan kartanon pakarin huollon lisäksi Rapolanharjun muinaisjäännösten ympäristön hoitoa.

Leiriä vetävä Miia Hinnerichsen maakuntamuseosta kertoo, että Sääksmäen seutu on saanut nykyilmeensä rautakaudelta asti jatkuneesta maanviljelyksestä.

Alue on hämäläistä kulttuurimaisemaa parhaimmillaan. Siihen kuuluu monipuolisia elinympäristöjä kasvi- ja eläinlajeineen. Rapolanharjulla on myös muinaislinna ja muita historiallisia merkkejä.

Vanhan rakennuksen voi adoptoidakin

Talkooleiri liittyy Adoptoi monumentti -hankkeeseen, jossa voi myös ilmoittautua jonkin kohteen, kuten vanhan rakennuksen hoitajaksi. Sellaisen ympärille kootaan hoitoporukka yhteistyössä maakuntamuseon kanssa. Ikuisesti hankkeeseen ei silti tarvitse sitoutua.

Talkooleiri sopii ehkä paremmin sellaisille, jotka eivät halua pitkäaikaisesti olla mukana jossain kunnostushankkeessa, Miia Hinnerichsen selvittää.

Rahapalkkaa työstä ei tule, vaan päin vastoin leirin osanottajilta peritään muutaman kympin maksu. Hinta sisältää kuitenkin majoituksen, ruuan ja ohjelman - kaupanpäällisiksi hyvä mieli.