1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nahkiaiset

Perämeren omintakeinen herkku ei kauan myyntitiskillä vanhene

Nahkiaisesta joko tykätään tai sitten ei. Pitkänomaisen ympyräsuun maku tulee tutuksi sitä kerran maistaessa. Nahkiainen maistuu nahkiaiselta.

Kuva: Paula Hiljanen /Yle

Osa asiakkaista on nykinyt oven ripaa siihen malliin, että sitä on pitänyt jo kahdesti korjata. 

Matti Karisaari

Keminmaalaisessa nahkiaismyymälässä vain nopeat elävät. Nahkiainen vetää paikkakuntalaisia puoleensa liki magneetin lailla. Matti Karisaari paistoi herkkuja varhain syyskuisena lauantaina.

– Myymälän edessä autoja on rampannut jo aamukuuden jälkeen. Osa asiakkaista on nykinyt oven ripaa siihen malliin, että sitä on pitänyt jo kahdesti korjata.

Ympyräsuinen kala on syksyinen herkku. Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Saalista riittää taas myytäväksi

Nahkiaista riittää tänä syksynä jälleen myyntiin asti. Näin on ainakin Keminmaassa uusien pyyntien ja pyyntipaikkojen ansiosta.

Karisaari halstraa eli paistaa nahkiaiset halsterissa. Kuva: Paula Hiljanen / Yle

– Viimeiset kymmenen vuotta on kituutettu huonoilla saaliilla. Tämä selittyy osin virtausten ja pyyntipaikkojen muutoksilla. Nyt on sesonki parhaimmillaan ja sitä riittää varmaan lokakuulle asti.

Hikistä hommaa

Nahkiaiset kypsyvät tulikuumassa uunissa noin viidessä minuutissa syöntikuntoon.

– Uunin ääressä sitä hikoillaan naama tulessa. Ensin poltetaan kukkurallinen metrisiä halkoja, että hiilloksessa on useampi sata astetta, Karisaari kertoo.

Nahkiaisen makua Karisaari kuvailee villiksi.

– Ei se oikeastaan maistu kalalle, eikä lihalle, vaan se maistuu ihan nahkiaiselle. Huolellisesti valmistettuna se on maukasta. Itse syön nahkiaisia ainakin pari-kolmekymmentä yhdeltä istumalta.