1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumilaudat

Paracrossaaja sparraa nuorempia huipulle: "Jos toi jätkä pystyy siihen, pystyn minäkin"

Lumilautailija Matti Suur-Hamari on esimerkkinä sitkeydestä, intohimosta ja voitontahdosta. Vuonna 2009 vammautunut lumilautailija nousi paracrossin maailmanmestariksi ja selätti esikuvansa. Mies innosti nuorempia Nastolan Pajulahdella järjestetyllä maajoukkueleirillä.

Matti Suur-Hamarin harjoitusohjelmaan kuuluu myös pilatesta Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Paracrossin viime talven maailmanmestari Matti Suur-Hamari tähyää jo lumille. Kesän treenikausi alkaa olla lopuillaan ja vaikka umilautailija on päässyt harjoittelemaan monipuolisesti, olkapääleikkaus on hieman hankaloittanut menoa.

– Olen silti ihan tyytyväinen. Harjoitusohjelma on sisältänyt niin punttia, BMX-fillarointia kuin pilatesta. Tänä kesänä on tehty erityisesti tasapainoharjoittelua, jossa on menty tosissaan epämukavuusalueelle.

Matti Suur-Hamari on esimerkki menestyksestä jonka voi saavuttaa vain määrätietoisen harjoittelun ja pitkäjänteisen työn tuloksena. Hän onkin mukana vastikään lanseeratussa Tie Tähtiin-urheililijapoolissa, joka pyrkii tekemään vammaisurheilua tunnetuksi ja innostamaan nuoria urheilemaan.

- Yritämme tehdä urheilusta helposti lähestyttävää ja etsiä väyliä kuinka urheilun pariin pääsee. Tietoa on tarkoitus viedä niin seuroille kuin koululiikunnan pariin.

"Mieti mitä teet ja keskity siihen"

Suur-Hamari on monille esikuva ja siksi hän ollut myös nuorten paralympiaurheilijoiden mukana maajoukkueleireillä, kuten tällä viikolla Nastolan Pajulahdella. Tänä vuonna valokeilaan on nostettu erityisesti psyykkinen valmennus.

–Kun harjoittelet, mieti mitä teet ja keskity siihen, sen opin olen itse saanut ja sitä pyrin tähdentämään nuoremmille.

Samalla nuorille on korostettu oman itsensä ja vammansa hyväksyntää. Suur-Hamari arvelee, että sillä on suuri ero, onko vamma synnynnäinen vai tullut myöhemmin sairauden tai onnettomuuden takia.

Ykköspaikka on tavoitteena niin maailmancupissa kuin X-games-kisoissakin

Matti Suur-Hamari

–Kun on syntynyt vamman kanssa, ihminen on itselleen normaali sellaisena kuin on. He ovat varman vahvempia psyykkisesti koska ovat aina eläneet vammansa kanssa. Itselläni suurin psyykkinen tuki tuli perheeltä ja läheisiltä, he puskivat minua eteenpäin.

Esikuva jäi hopealle

Esikuvilla on suuri merkitys myös vammaisurheilussa. Omista esikuvistaan Matti Suur-Hamari nostaa yhden ylitse muiden, amerikkalaisen Evan Strongin, jonka edesottamuksia mies seurasi netistä vammautumisensa jälkeen.

– Ajattelin, että jos toi jätkä pystyy siihen, niin sitten pystyn minäkin. Ja jos nyt minä pystyn omasta puolestani antamaan jollekin nuorelle inspiraatiota ja olemaan esikuva, ollaan jo pitkällä voiton puolella.

Viime talvena suomalainen jo sitten selättikin esikuvansa, kun Strong taipui maailmanmestaruuskisojen paracross-finaalissa hopealle. Mies aikoo jatkaa siitä mihin viime kausi huipentui.

- Ykköspaikka on tavoitteena  niin maailmancupissa kuin X-games-kisoissakin, vähempään ei voi tyytyä.

Siinä missä lumilautacrossissa, myös paracrossissa lajivalinta tietää paljon poissaoloja kotimaisemista.

- Kisat ovat muualla, mutta myös treeniolosuhteiden takia on oltava paljon ulkomailla. Enemmän tulee oltua ulkomailla kuin kotona, toteaa Matti Suur-Hamari, joka suuntaa lähipäivinä kauden ensimmäiselle lumileirille Sveitsiin.