Britannian työväenpuolueen johtajaksi Jeremy Corbyn

Työväenpuolue sai johtajan, joka nostattaa tunteita puolesta ja vastaan. Corbynin valinnan myötä puolue siirtyy selkeästi vasemmalle.

Ulkomaat
Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn Ben Stansall / AFP

Britannian työväenpuolue on valinnut uudeksi johtajakseen pitkän linjan poliitikon Jeremy Corbynin.

Häntä pidetään puolueen vasemmistosiiven edustajana ja Karl Marxin ihailijana.

Corbyn sai työväenpuolueen puheenjohtajavaalissa 59,5 prosenttia kaikkiaan 422 664 annetusta äänestä. Hän peittosi äänestyksessä kaksi työväenpuolueen entistä ministeriä, Yvette Cooperin ja Andy Burnhamin, sekä Liz Kendallin.

Corbyn vastustaa säästöjä

Corbyn on ankara säästöpolitiikan vastustaja, joka kannattaa korkeampia veroja varakkaalle väestönosalle. Voittopuheessaan hän sanoi taistelevansa oikeudenmukaisemman Britannian puolesta.

– Konservatiivit ovat käyttäneet hyväkseen talouskriisiä sortaakseen maamme köyhimpiä. Me tarvitsemme uuden talouspolitiikan, joka parantaa ihmisten elämää, joka kasvattaa talouttamme ja joka pyrkii huolehtimaan kaikista, Corbyn painotti.

– Se ei onnistu, jos samaan aikaan emme tee mitään yhteiskuntamme irvokkaalle eriarvoisuudelle. Me tarvitsemme talouspolitiikan, joka pureutuu näihin kysymyksiin.

Kokematon kapinallinen johdossa

Työväenpuolueen uusi johtaja on 66-vuotias vegetaristi, joka on useaan kertaan äänestänyt Britannian parlamentissa omaa puoluettaan vastaan.

Corbyn on tunteita herättävä hahmo, jonka ei alkuun uskottu lainkaan voittavan vaaleja. Hän on kuitenkin keskusteluissa saanut taakseen paljon nuoria ja työväenpuolueen politiikkaan aikaisemmin pettyneitä äänestäjiä.

Asiantuntijat arvelevat, että Corbyn voi saada kyllä Labour-puolueeseen uutta eloa, mutta samalla hän tekee Britannian keskiluokalle mahdottomaksi puolueen äänestämisen.

Corbynin valinnan myötä työväenpuolue siirtyy selkeästi vasemmalle, mikä voi vaikeuttaa puolueen mahdollisuuksia vuoden 2020 parlamenttivaaleissa. Vaarana on myös, että puolueen sisäiset jännitteet vasemmistosiiven ja entisen pääministerin Tony Blairin perillisten välillä puhkeavat avoimeksi yhteenotoksi.

Ennen puheenjohtajaäänestystä Blair vetosi useaan otteeseen työväenpuolueen jäsenistöön, jotteivät he äänestäisi Corbynia.

Lähteet: AFP, Reuters