Mutalan koululla ei ole yhtään kyyditysoppilasta

Vielä sentään Itä-Suomestakin löytyy kouluja, jonne ei ensimmäistäkään oppilasta tarvitse kuskata autolla. Joensuussa Mutalan koululle oppilaat saapuvat muutaman kilometrin säteeltä, kävellen ja pyöräillen. Mutala Folkin myötä koululla vaalittiin lauantaina alueen silmäterää; yhteisöllisyyttä.

Kuva: Siru Päivinen / Yle

Mutalan kampuksella, kuten opettajat koulualuettaan puhuttelevat, puuhattiin viikonloppuna jälleen porukalla. Joensuun keskustan kyljessä, vilkkaan ohitustien vieressä sijaitsevalla koulualueella toimii alakoulu ja Steinerkoulu, sekä päiväkoti. Samaan joukkoon lasketaan myös Ollilan päiväkoti muutaman korttelin päässä.

– Me haluamme luoda tänne jatkumoja, opinpolkua jo päiväkodista luontevasti kohti koulumaailmaa. Teemme yhteistyötä toisemme huomioiden, käytämme yhteistä liikuntakenttää ja järjestämme yhteisiä tapahtumia, kertoo Mutalan koulun opettaja Kaisu Jormalainen.

– Erityinen kiitos kuuluu myös lasten vanhemmille. He ovat hienosti mukana yhteisissä toiminnoissa ja ottavat vastuuta yhteisöllisyyden rakentamisesta, Jormalainen kiittää.

Myös Mutalan koulun rehtori Risto Kilpeläinen kiittää vanhempien osallistumista.

– Yhteistyö kotien kanssa on meille erityisen tärkeää senkin takia, että koulukampus sijaitsee erittäin vilkkaasti liikennöidyllä alueella, ja kaikki oppilaat saapuvat kouluun, kävellen ja pyöräillen. Meillä ei ole autokyytiläisiä, joten oppilaita ohjeistetaan niin kotona, kuin koulussakin selviytymään liikenteessä, rehtori Kilpeläinen kertoo.

Revontulia ja kolme tähdenlentoa

Koulun liikuntakentällä järjestettiin lauantaina Mutala Folk-tapahtuma. Tällä kertaa tehtiin sirkusteltan suojissa aikamatka suomalaisuuteen, erityisesti suomalaisen koulumaailman näkökulmasta matkan vaiheita tutkaillen.

– Joensuun kaupungin koululaitos juhlii 150 vuoden matkaansa, ja päätimme niveltää Mutala Folkin tällä kertaa tuohon taipaleeseen, rehtori kertoo.

Sirkusteltta kohosi juhlahetkeä varten jo perjantai-iltana, ja teltan turvana päivysti yön yli joukko lasten vanhempia.

– Täällä sitä parin tunnin jaksoissa katseltiin öistä Mutalaa, retkituoleissa kelloteltiin ja ihailtiin taivaan tarjontaa. Revontulet ja kolme tähdenlentoa saatiin vaivanpalkaksi, huikkaa eräs talkoilemassa ollut isä ohikulkiessaan.

Sirkusteltan suuntaan kävelee alakoulun poikia kanteleet käsissään.

– Mutala Folkin ohjelmisto on osin omaa tuotantoa, ja saamme myös muutaman vierailevan tähden. Oman koulun pojista muodostuva kanteleryhmä esiintyy, päiväkodit tuovat hekin jotain tuliaisinaan, ja vuorollaan lavalle nousee myös laulajatähdeksi singahtanut Miia Kosunen, rehtori Risto Kilpeläinen poimii ohjelmatarjonnasta.

– Tämän Mutala Folkin päätavoitteena on lisätä eri ikäisten yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta Mutalan ja Siihtalan alueella. Haluamme vahvistaa kaupunginosan identiteettiä ja luoda näin lapsille turvallista elinympäristöä, opettaja Kaisu Jormalainen sanoo.