1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hirvikärpänen on puolukkametsän viheliäinen vitsaus – kuinka suojautua?

Toisia ihmisiä hirvikärpänen suorastaan karttelee, mutta joillekin se saattaa aiheuttaa allergisen reaktion ja viikkojen ajan märkiviä arpia. Etenkin syksyisin puolukkametsässä hirvikärpänen on viheliäinen vitsaus. On siis syytä testata millaisilla varusteilla hirvikärpästä vastaan voi suojautua.

Kotimaan uutiset
Suojalasit huurtuvat helposti puolukkametsässä.
Suojalasit huurtuvat helposti puolukkametsässä.Yle

Testipaikkana oli Jyväskylän Kitukangas Mustankorkean jätteenkäsittelylaitoksen takana. Se ei ole suinkaan pahimpia hirvikärpäsalueita Jyväskylän seudulla, mutta kyllä niitä sielläkin tavataan.

Hirvikärpäsen torjuntaan tarvittavat välineet eivät välttämättä maksa paljoa. Kävimme hakemassa rakennustarvikeliikkeestä alle viisi euroa maksavan valkoisen kertakäyttöhaalarin. Koko vartalon saa helposti suojattua ”maalarinhaalarilla”.

Hirvikärpänen iskee mieluusti niskaan, joten pään seutu kannattaa suojata hyvin. Muun muassa pyöräilijöiden suosima putkimainen huivi suojaa sekä niskan että tarvittaessa myös kaulan. Metsästäjien ja kalastajien käyttämä sääskiverkkohattu on myös toimiva ratkaisu.

Olisin aika epätoivoinen jos olisin hirvikärpänen ja koettaisin ihollesi päästä.

Jari Haimi

Irralliset suojalasit osoittautuivat sikäli hankaliksi, että ne huurtuvat helposti. Sitten vielä kertakäyttöhanskat käsiin ja ylimääräisten saumojen tilkitseminen roudarin teipillä. Hirvikärpäsen torjuntapaketti alkaa olla koekäyttöä vaille valmis.

Dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteidenlaitokselta arvioi, että toimittajan varustus näyttää aika lailla täydelliseltä.

– Olisin aika epätoivoinen jos olisin hirvikärpänen ja koettaisin ihollesi päästä. Pikkusen ehkä liioittelun makua, mutta varmasti pätevä, sanoo Haimi.

Suojavarustus on tehtävä itse

Hirvikärpäsiltä suojautumiseen ei ole olemassa varten vasten suunniteltuja varusteita, mutta Haimin mukaan monet käyttävät suojautumisessa mehiläisenhoitajan suojavarusteita.

– Monet käyttävät erilaisia viritelmiä. Yleensä siihen riittää kun on tiukka vaatetus ja sellainen verkkohuppu, joka pitää pään, niskan ja kaulan alueen suojattuna.

Hyvin suojautunut puolukanpomija saattaa näyttä vieraalta ulkoavaruudesta.
Hyvin suojautunut puolukanpomija saattaa näyttä vieraalta ulkoavaruudesta.Jari Haimi

Hirvikärpänen voi olla painajainen

Hirvikärpäset eivät hyökkää kaikkien metsässä liikkuvien ihmisten kimppuun, sanoo Haimi.

– Tiedän, että osaa ihmisistä nämä pistävät eli koettavat imeä verta, mutta ilmeisesti hylkäävät siinä vaiheessa kun huomaavat, että tämä veri ei kelpaa niille ravinnoksi.

Painajaiseksi se on marjareissun tehnyt, kun niitä kovin paljon on.

Jari Haimi

Monelle metsässä liikkuvalle hirvikärpänen on epämiellyttävä kokemus varsinkin puolukka- ja sieniaikana.

– Voin sanoa kokemuksesta itsekin joskus paenneeni hirvikärpäsiä. Painajaiseksi se on marjareissun tehnyt, kun niitä kovin paljon on. Minua ne eivät henkilökohtaisesti pistä koskaan, mutta silti kun niitä joka paikassa silmiä ja korvia myöten kymmenittäin, niin eihän se mukavaa ole, muistelee Haimi omia kokemuksiaan hirvikärpäsistä.

Hirvikärpäsen pistos voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion.

– Ne ruvet saattavat olla hyvin märkivinä jopa useita viikkoja joillakin, sanoo Haimi.

Toisia ihmisiä ne taas eivät pistä ollenkaan.

– Ilmeisesti siinä on jonkinlainen kemiallinen vinkki, että toisia kokeillaan ja toisia ei, tietää dosentti Haimi.

Kylmä sää pelasti testaajan

Testiryhmämme taisi pelastaa pahimmilta hirvikärpäslaumojen hyökkäyksiltä se, että testi tehtiin aamulla aika lailla kylmän ja kostean yön jälkeen.

Kasteinen aamu on hankala, koska siipiin tiivistyy vettä.

Jari Haimi

Hirvikärpäset ovat huonoja lentäjiä eivätkä ne pääse lentoon kolealla säällä.

– Hirvikärpänen tarvitsee lämpöä lähemmäs kymmenen astetta, että se pääsee lentoon. Tällainen kasteinen aamu on hankala koska siipiin tiivistyy vettä pisaroiksi. Iltapäivällä siellä olisi ollut varmaan ihan toisenlainen kuhina, arvelee Haimi.

Puolukkametsään kannattaakin mennä varhain aamulla tai viileällä kelillä.

– Kyllähän metsästäjätkin tekevät metsästyssuunnitelmia sen mukaan, milloin hirvikärpäsiä on vähän liikkeellä.

Lue seuraavaksi