1. yle.fi
  2. Uutiset

Luulitko, että taiteilijan ateljee on sotkua täynnä? Katso itse

Monelle voi tulla taiteilijoiden työhuoneista mieleen luova kaaos ja sekasorto. Tekstiilitaiteilija uskoo, että sotkuisuus on myytti.

kulttuuri
Taiteilijan työhuone.
Petri Lassheikki / Yle

Taiderastit-tapahtumassa yleisö pääsee kurkistamaan taiteilijoiden yksityisiin työhuoneisiin ja ateljeisiin, joihin ei muuten pääse. Joissakin rastikohteissa pääsee myös itse kokeilemaan taiteen tekemistä. Lauantaina taiderastit avasivat työhuoneiden ovet Kymenlaaksossa.

Monelle voi tulla taiteilijoiden työhuoneista mieleen luova kaaos ja sekasorto. Tekstiilitaiteilija Ulla Sinkkosella on työtilat yhdessä toisen tekstiilitaiteilijan Sanna Majanderin kanssa Taidekeskus Antareksessa Kouvolassa. Sinkkonen uskoo, että sotkuisuus ja kaaos voi olla vain myytti.

- Minulla ei ainakaan pää kestä, että on sotkuista, Sinkkonen toteaa.

Sinkkonen kertoo, että he lakaisevat työhuoneen ja laittavat työkalut niiden omille paikoilleen aina työpäivän jälkeen. Sinkkonen arvelee, että siisteys tai sotkuisuus voi johtua myös työstettävästä materiaalista. Hukkalanka on helppo siivota lattialta.

Työhuone vai olohuone

Kuvataiteilija Anastassia Proussova maalaa työhuoneessaan öljyvärimaalauksia, mutta sielläkin kaikki on tiptop. Proussova kertoo, että hänellä on ollut työhuone Antareksessa jo yli vuoden. Työhuone tuli tarpeeseen, koska öljyvärimaalauksessa joutuu käyttämään erilaisia liuottimia. Työhuoneessa liuottimien käyttö ei näy. Työhuoneeseen tullessaan voisi helposti luulla astuvansa jonkun olohuoneeseen.

Taidekeskus Antareksessa Kouvolan Sippolassa on kaikkiaan neljä taiderastia – näyttelytilat ja kolme työhuonetta.

Vanhaan meijeriin rakennettua taidekeskusta johtaa kuvanveistäjä Tiiu Anttinen. Hän myös omistaa tilat yhdessä miehensä sarjakuvataiteilija Pasi Rantalan kanssa. Jo aamupäivän aikana kymmenkunta taidesuunnistajaa löysi tiensä keskukseen.

– Nyt on hyvä aika järjestää taiderastit, kun ihmiset ovat pirteitä kesän jäljiltä, Anttinen sanoo.

Anttisen oma työhuone on yksi rastipisteistä. Sekin on siisti.

Taiderastit Kymenlaaksossa ensimmäistä kertaa

Rastit olivat saaneet väkeä liikkeelle myös Kotkassa. Yksi kohteista oli Kotkan Valokuvakeskus. Keskuksessa on esillä Kouvolan kameraseuran Hetkiä-näyttely. Ensimmäistä leimaa Valokuvakeskuksessa hakemassa ollut Satu Hodju kertoo, että valokuvagallerian lisäksi häntä kiinnostaa myös taidegraafikko Heta Kanasen työhuone, joka sijaitsee muutaman korttelin päässä.

Taiderastit järjestettiin lauantaina Kymenlaaksossa ensimmäistä kertaa. Kohteita oli kaikkiaan 24. Aiemmin rasteja on järjestetty ainakin Tampereella ja Etelä-Karjalassa. Taiderastit on ilmainen tapahtuma, joka yhdistää liikkumisen, yhdessä tekemisen ja taiteen.

Etelä-Karjalassa taiderastit järjestetään ensi lauantaina.

Lue seuraavaksi