1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsidemokraatit erotti nuorisojärjestönsä puolueesta

Taustalla on pitkään kestänyt riita puolueen ja nuorisojärjestön välillä. Syynä on muun muassa se, että osalla nuorisojärjestön jäsenistä on yhteyksiä äärioikeistolaisiin ja uusnatsistisiin järjestöihin.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Kuva: Fredrik Persson / EPA

Ruotsin maahanmuuttokriittinen Ruotsidemokraatit-puolue ilmoitti lauantaina lopettaneensa kaiken yhteistyön puolueen nuorisojärjestön SDU:n kanssa.

Puolue aikoo nyt perustaa uuden nuorisojärjestön.

Puolueella ja SDU:lla on ollut erimielisyyksiä jo useiden vuosien ajan. Ruotsidemokraattien johto on sitä mieltä, että nuorisojärjestö ei jaa samoja arvoja puolueen kanssa.

Keväällä puolueen johto erotti kahdeksan nuorisojärjestön jäsentä puolueesta, heidän joukossaan olivat nuorisojärjestön puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Syynä oli se, että heillä oli yhteyksiä äärioikeistolaisiin ja uusnatsistisiin järjestöihin. Nuorisojärjestö on myös pyrkinyt muuttamaan linjaansa kansallismielisempään suuntaan.

Ratkaisuun päädyttiin sen jälkeen, kun nuorisojärjestö valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Jessica Ohlsonin. Ruotsidemokraattien johto pitää Ohlsonin valintaa merkkinä siitä, että nuorisojärjestö ei aio sopia kiistaa emopuolueen kanssa.

Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi kuukausi sitten puolueen lehdessä julkaistussa kirjoituksessa, että yhteistyö katkaistaisiin, mikäli Ohlson voittaisi puheenjohtajakisan. Viikko sitten puoluesihteeri Richard Jomshof toisti viestin vielä selväsanaisemmin.

Puolueen johto tuki Ohlsonin vastaehdokasta.

– Konflikti on ollut olemassa jo vuosien ajan, sellainen ei voi jatkua. Emme näe mahdollisuuksia jatkaa yhteistyötä nuorisojärjestön nykyisen johdon kanssa, Åkesson sanoi SVT:lle.

– Emme hyväksy, että puolueen periaatteellisesta linjasta poiketaan, Åkesson totesi.

Nuorisojärjestö pohtii mahdollisuutta jatkaa itsenäisenä puolueena

SVT:n mukaan Ohlson ja SDU:n keväällä erotettu entinen johto ovat syyttäneet puolueen johtoa itsevaltaisuudesta ja erimielisten poissulkemisesta.

Vastavalittu puheenjohtaja Jessica Ohlson sanoi valintansa jälkeen olevansa tyytyväinen, ettei järjestö taipunut uhkailujen tai painostuksen alla.

Hän sanoi SVT:lle, että mikäli Ruotsidemokraatit muodostavat uuden nuorisojärjestön, SDU voi mahdollisesti haastaa puolueen oikeuteen.

– Me olemme edelleen Ruotsidemokraattien nuorisojärjestö, se lukee myös puolueen säännöissä, Ohlson sanoi.

Ohlson sanoi, ettei hän pidä mahdottomana sitä, että SDU muodostaa oman puolueensa seuraaviin vaaleihin. Ohlsonin mukaan yksi tärkeimmistä tehtävistä on nyt kerätä kannatusta puoleen johdon vaihtamiseksi.

– Tämänhetkinen puoluejohto ei ole kykenevä tehtäväänsä, Ohlson sanoi.