VR: Junissa matkustanut useita kymmeniä turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijoita on matkustanut lähinnä Kemistä etelään kulkeneissa yöjunissa, VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari sanoo. Hänen mukaansa tilanne junissa on ollut rauhallinen.

Kotimaa
VR:n junia Helsingin rautatieasemalla.
VR:n junia Helsingin rautatieasemalla perjantaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

VR:n junissa on matkustanut viime päivien aikana aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita, VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoo Yle Uutisille.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoita on matkustanut lähinnä Kemistä etelään eli Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun kulkeneissa yöjunissa.

– [Turvapaikanhakijoiden] määrä on ilmeisesti koko ajan lisääntymässä. Tiedämme, että junissa on ollut useita kymmeniä, jopa sata pakolaista viime vuorokausien aikana, hän sanoo.

Se, onko matkustaja turvapaikanhakija vai ei, ei kuitenkaan ole VR:n asia, Heijari tähdentää.

– Jokainen matkustaja on meille normaali asiakas. Tähän asti jokainen on ostanut lipun joko etukäteen, asemalta automaatista, tai viimeistään junasta. VR kohtelee heitä normaaleina matkustajina niin kauan kuin heillä on rahaa lippuun ja he ostavat noita lippuja.

– Jos on sellaisia tilanteita, että heillä ei ole rahaa ostaa junalippuja, olemme yhteydessä joko Maahanmuuttovirastoon tai pakolaiskeskuksiin tai muihin sosiaalitoimen viranomaisiin, hän toteaa.

Heijarin mukaan VR:n tietoon ei ole toistaiseksi tullut järjestyshäiriöitä eikä muita ongelmia tilanteen seurauksena.

Esimerkiksi yöjunissa VR on kuitenkin muuttanut käytäntöä niin, että makuuhytin avaimen saa itselleen vasta konduktööriltä, hän kertoo. Käytäntöä on noudatettu noin viikon verran.

– Tilanne junissa on ollut varsin rauhallinen. Totta kai täytyy muistaa, että meillä on matkustajia, jotka eivät ole koskaan aiemmin matkustaneet junillamme.