Mikä rikkoi Allegron ikkunoita?

Lauantaiaamuna Helsingistä Pietariin matkanneen Allegro-junan ikkunoita särkyi useammassa vaunussa. Junassa olleet epäilivät vahvasti, että junaa olisi ammuttu. VR selvittää asiaa, mutta tässä vaiheessa arvellaan, että ikkunat rikkoutuivat kivien takia.

Ulkomaat
Allegro-junan särkynyt ikkuna.
Allegro-junan särkynyt ikkuna.Ritva Isotalus

Helsingistä Pietariin kulkevan Allegro-junan matka ei sujunut lauantaiaamuna tavalliseen tapaan. Klo 6.12 Helsingistä lähteneen junan ikkunoita särkyi Venäjän puolella useammassa vaunussa. Syy on vielä mysteeri.

Tapahtumasta on saapunut Yle Uutisille useampi silminnäkijähavainto. Junassa matkustivat myös Ritva Isotalus ja Nikolay Serov.

– Juna oli liikkeessä, oltiin jossain Viipurin ja Pietarin välillä. Sitten kuului kauhea jysäys ja huomattiin, että ikkuna oli mennyt rikki. Matkustajien mielestä näytti kuin ikkunaan olisi osunut luoti, kertoo Isotalus.

– Meidän vaunussamme meni yksi ikkuna rikki. Myöhemmin selvisi, että myös viereisissä vaunuissa oli ikkunoita rikkoontunut, toteaa Isotalus.

Kolmesta peräkkäisestä vaunusta on tuolloin rikkoontunut yksi ikkuna kustakin. Lasit ovat särkyneet, ja ulommissa ikkunalaseissa näkyy pieni pyöreä reikä.

– Vaunu oli suunnilleen puolillaan matkustajia. Kun tämä tapahtui, kukaan ei kuitenkaan ollut mitenkään kauhuissaan. Kaikki pysyivät ihan rauhallisina, ei ollut mitään paniikkia tai pelkoa. Enkä sitten minäkään pelännyt. Se oli oikeastaan absurdia, muistelee Isotalus.

– Olen käynyt monta kertaa Venäjällä. Koskaan aiemmin ei ole sattunut mitään, hän sanoo.

VR: Kivet todennäköisin selitys

VR:n viestintäasiantuntija Sanna Keränen arvelee, että todennäköisesti junan ikkunoita on kivitetty.

Keräsen mukaan kiven rikkoessa ikkunalasin syntyy hyvin voimakas ääni. Se voi kuulostaa laukaukselta. Vastaavia tapauksia on välillä kotimaan liikenteessä.

– Mutta jos olisi todella ammuttu, luoti olisi mennyt molemmista ikkunoista läpi. Eikä junalla edes voi jatkaa liikennöintiä, jos sekä sisempi että ulompi ikkuna ovat menneet rikki. Tässä tapauksessa vain ulommaiset ikkunat ovat olleet rikki, painottaa Keränen.

– Ikkunat on nyt vaihdettu. Ilmalassa varikolla tarkistetaan nyt, mikä on aiheuttanut niiden rikkoontumisen, sanoo Keränen.