Suomalaiskaupungit saavat graffititaidetta venäläisvoimin

Suomi–Venäjä-seura on elokuusta lähtien järjestänyt katutaidekampanjoita ympäri Suomen. Turussa maalattiin graffiti Varissuon liikekeskuksen seinään.

Kotimaa
Jänisgraffiti Turun Varissuolla
Jänisgraffiti Turun VarissuollaJoona Haarala / Yle

Varissuon ostoskeskuksen seinälle on rakennettu telineitä. Lähiössä asuvat nuoret käyttävät spraypurkkejaan keskittyneesti.

Projektin taiteellinen vetäjä tulee Turun ystävyyskaupungista Pietarista.

– Täällä Turussa olen nähnyt paljon jäniksiä. Siitä tuli mieleen, että teemme jäniksen tähän seinään, katutaiteilija Stas Bags kertoo rakennustelineeltä.

Venäläisten suunnittelemaa taidetta on tullut kesän aikana muun muassa Helsinkiin, Ouluun, Jyväskylään, Kuopioon ja Imatralle.

Pietarilainen Stas Bags on alallaan tunnettu taiteilija
Pietarilainen Stas Bags on alallaan tunnettu taiteilijaJoona Haarala / Yle

– Meillä on ollut elokuun alusta koko Suomen kattava katutaideprojekti, johon on tullut Pietarista katutaiteilijoita. He vetävät työpajoja, ja sinne tulee paikallisia nuoria, selventää Suomi-Venäjä-seuran Turun piirijärjestön toiminnanjohtaja Soile Tirri.

Tirri selventää vielä, että graffititaide on Venäjällä kovassa nosteessa. Suomi–Venäjä-seura haluaa kampanjalla kertoa toisenlaisesta Venäjästä.

Katutaide on saanut lupia helposti

Turussa muun muassa opetusministeriön ja kaupungin tukemaa teosta tehtiin kaksi päivää. Graffiti näkyy vilkasliikenteiselle tielle.

Luvan saaminen oli Tirrin mukaan helppoa.

– Kiinteistön omistaja suhtautui hankkeeseen alusta asti positivisesti. Toivottavasti tämä säilyy puhtaana mahdollisimman pitkään, varsinkin kun työpajassa oli mukana 15 nuorta, Tirri toteaa.