Haitin voodoo-pappien johtaja Max Beauvoir on kuollut

Beauvoir nousi voodoo-pappien johtajaksi vuonna 2008. Hänet tunnettiin intohimoisena voodoon suojelijana.

Voodoo-johtaja Max Beauvoir on kuollut kotimaassaan Haitissa. Katolilaisuutta ja Länsi-Afrikan uskomuksia sekoittava voodoo on tunnustettu viralliseksi uskonnoksi Haitissa. Beauvoir oli kuollessaan 79-vuotias.

Haitin hallituksen julkaiseman tiedotteen mukaan Beauvoir kuoli lauantaina maan pääkaupungissa Port-au-Princessä. Hänen kuolinsyynsä ei ollut heti tiedossa. Beauvoir oli ollut sairaana ennen kuolemaansa.

Beauvoir syntyi vuonna 1936. Hän oli koulutukseltaan biokemian insinööri. Hän suoritti tutkintonsa New Yorkissa ja Sorbonnen yliopistossa Pariisissa. Voodoo-pappi Beauvoirista tuli 1970-luvulla, kun hän palasi kotimaahansa Haitiin. Haitin voodoo-pappien pääorganisaation johtajaksi hän nousi vuonna 2008.

Beauvoir tunnettiin intohimoisena voodoo-uskonnon suojelijana. Uskonto syntyi 1600-luvulla, kun uudisasukkaat toivat orjia Länsi-Afrikasta Haitille. Orjat pakotettiin kääntymään katolilaisiksi. He omaksuivat uskoonsa katolilaisia pyhimyksiä afrikkalaisten henkien rinnalle.

Voodoon harjoittajat uskovat uudelleensyntymään, yhteen jumalaan ja henkien kollektiiviin. Monet Haitin kymmenestä miljoonasta kansalaisesta pitävät itseään sekä katolilaisina että voodoon harjoittajina.

Haitin presidentti Michel Martelly kirjoitti Twitter-tilillään, että Beauvoirin kuolema oli "suuri menetys maalle".