1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaisten Nato-kannatus kovassa nousussa

Svenska Dagbladetin teettämän tutkimuksen mukaan 41 prosenttia ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Kuva: Yves Boucau / EPA

Suurin osa ruotsalaisista, jotka ovat päättäneet kantansa, puoltaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Svenska Dagbladet -lehden teettämän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan 41 prosenttia kannattaa jäsenyyttä, 39 vastustaa sitä ja 20 prosenttia ei tiedä.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimuslaitos Sifon tekemä kysely, jossa Nato-jäsenyyden kannattajia on enemmän kuin vastustajia.

Nato-jäsenyyden kannatus on kasvanut nopeasti. Vielä vuonna 2011 vain 23 prosenttia kannatti Ruotsin jäsenyyttä ja 50 prosenttia vastusti sitä. Viime vuonna kannattajien määrä oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi kuin nyt ja vastustajien määrä oli yksitoista prosenttiyksikköä korkeampi.

Ruotsin kaikki porvaripuolueet puoltavat Nato-jäsenyyttä. Sen jälkeen, kun keskustapuolueen ja kristillisdemokraattien johdot ilmoittivat olevansa jäsenyyden kannattajia, myös kansa on kääntynyt Nato-jäsenyyden kannalle.

Varsinkin porvariallianssin kannattajat ovat Nato-jäsenyyden puolesta. Ruotsin hallituksen kannattajat – sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistopuolue – ovat eniten Nato-jäsenyyttä vastaan.

Ruotsidemokraattien puolue vastustaa sotilasliiton jäsenyyttä, mutta 54 prosenttia ruotsidemokraattien äänestäjistä on kyselyn mukaan jäsenyyden puolesta.