Potkua parantumiseen – pitkäaikaissairaiden lasten unelmapäivät leviävät ympäri maan

Pieniä hyviä tekoja ja unelmapäiviä sairaille lapsille järjestävä yhdistys aikoo laajentaa toimintaansa ympäri Suomen. Vuosi sitten perustettu Projecti Liv-yhdistys on kasvattanut kantasolurekisterin jäsenmäärää ja piristänyt sairaita lapsiperheitä useilla tempauksilla.

terveys
Nainen ojentaa pakettia miehelle.
Nina Brännkärr-Friberg lahjoitti lelupaketin Pietarsaaren sairaalan lastenpolille.Kalle Niskala / Yle

Pietarsaaressa perustettu hyväntekeväisyystempauksia järjestävä yhdistys on ollut toiminnassa vain vuoden ajan, mutta tulos on ollut sitäkin vakuuttavampi.

Project Liv on kerännyt lisää luovuttajia kantasolurekisteriin, järjestänyt pitkäaikaissairaille lapsille ja vanhemmille erilaisia tapahtumia ja tempauksia, muun muassa unelmapäiviä ja ilostuttanut lapsipotilaita lahjoin.

Kaikki sai alkunsa, kun Nina Brännkärr-Fribergin poika sairastui leukemiaan vuonna 2010. Koettelemukset saivat äidin perustamaan yhdistyksen kahden muun aktiivin kanssa.

– Vuoden aikana on saatu hurjasti aikaan, enemmän kuin alkuun uskottiin. Sponsorit ovat lähteneet mukaan reippaalla kädellä, kiittelee lahjoitusvaroin pyörivän yhdistyksen varapuheenjohtaja Johanna Stenback.

Unelmapäivät valtakunnalliseksi?

Suurin osa rahallisesta tuesta tulee toistaiseksi pietarsaarelaisyrityksiltä, mutta suunnitelmissa on kerätä tukiyrityksiä myös muualta Suomesta.

Hyvästä vireestä innostuneena yhdistys aikoo laajentua, erityisesti unelmapäiviä kaavaillaan mahdollisimman monen sairaan perheen ulottuville.

– Ensi vuonna näitä päiviä on toivottavasti tarjolla ainakin neljässä yliopistollisessa sairaalassa eli Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa sekä lisäksi Ahvenanmaalla, kertoo Johanna Stenback.

Niissä sairaalle lapselle kustannetaan pieni matka, haaveiden mukainen päivä tai tapaaminen jonkun lapsen toivoman henkilön kanssa. Päivistä pääsevät nauttimaan myös sairaan lapsen sisarukset.

Tähän mennessä yhdistys on järjestänyt 13 unelmapäivää, mutta vuoden loppusaldon uskotaan nousevaan 20:een.

– Unelmapäivän on huomattu antavan potkua parantumisprosessiin! iloitsee yhdistyksen varapuheenjohtaja Stenback.

Yhdistyksen yksi missio on piristää sairaiden lasten sairaalassa oloa. Keski-Pohjanmaan Keskussairaalaan onkin noussut leikkinurkkaus ja nallesairaala, piristysruiskeen ovat saaneet myös Pietarsaaren Malmin sairaalan laboratorio sekä lääkärin yksityisvastaanotto Pietarsaaressa.

Yhdistys on myös vapaaehtoistyönä käännättänyt syövän hoito-oppaat suomesta ruotsin kielelle yhteistyössä yliopistollisten sairaaloiden kanssa.