1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisasiantuntija: Elämän löytyminen avaruudesta on jo hyvin lähellä

Joukko brittitiedemiehiä ilmoittautunut kilpailuun, jossa suunnitellaan Maan ulkopuoliselle älylle lähetettävää viestiä. Suomalaisasiantuntija uskoo, että elämää löytyy pikemminkin uusilla teleskoopeilla kuin viestejä kuuntelemalla tai lähettämällä.

tiede
Nasan 22. lokakuuta 2014 jakama kuva James Webb -teleskoopin keskuksesta Greenbeltissä, Marylandissä.
Nasan 22. lokakuuta 2014 jakama kuva James Webb -teleskoopin keskuksesta Greenbeltissä, Marylandissä. Chris Dunn / NASA

Turun yliopiston tähtitieteen professori Juri Poutanen arvioi, että maapallon ulkopuolista elämää voi löytyä kymmenen, ehkä jopa viiden vuoden kuluessa. Hän ei kuitenkaan usko, että elämää havaitaan kuuntelemalla avaruudesta mahdollisesti tulevia viestejä tai että ulkopuoliseen elämään saataisiin yhteys lähettämällä Maasta viestejä avaruuteen.

Signaalien kuunteleminen ja lähettäminen nousivat keskusteluun heinäkuussa, jolloin venäläinen miljardööri Juri Milner ja kosmologi Stephen Hawking julkistivat hankkeensa Maan ulkopuolisen elämän löytämiseksi. Milner lupasi sijoittaa sata miljoonaa dollaria Breakthrough Iniatives (siirryt toiseen palveluun) -hankkeeseen.

Osana hanketta on Breakthrough Message (siirryt toiseen palveluun) -nimen saanut kilpailu, jonka tarkoituksena on laatia viesti mahdollisille naapureillemme jossain avaruudessa. Kaikille avoimen viestikilvan voittajalle on luvassa miljoonan dollarin palkinto.

Järjestäjien mukaan viestin on oltava muodoltaan digitaalinen ja sen on oltava ihmiskunnan ja Maan kannalta edustava. Viestin laatiminen ei ole helppoa, koska myös vieraan sivilisaation on ymmärrettävä sen sisältö. Sellaisen muotoileminen saattaa vaatia osaamista muun muassa matematikan, fysiikan, kielitieteiden ja psykologian aloilta.

Olen tyypillinen filosofisen laitoksen kaveri. Nostin käteni molempien kantojen puolesta.

Anders Sandberg

Britannian SETI-projekti lähtee mukaan kilpaan

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan joukko englantilaisia tiedemiehiä on päättänyt lähteä mukaan kilpaan.

Leedsissä kokoontuneen maapallon ulkopuolista elämää etsivän UK SETI Research Network (siirryt toiseen palveluun)-projektin päätös ei kuitenkaan ollut helppo, sillä ryhmän epävirallisessa äänestyksessä äänet jakaantuivat tasan. Oxfordin yliopistossa työskentelevä Anders Sandberg kertoi äänestäneensä sekä puolesta että vastaan.

– Olen tyypillinen filosofisen laitoksen kaveri. Nostin käteni molempien kantojen puolesta, ja kaikki nauroivat minulle, Sandberg kertoi.

Kokous päätti kuitenkin ryhtyä suunnittelemaan viestiä. Työhön osallistuvat neljä tutkijaa kaavailevat muotoilevansa ainakin kaksi viestiä, joista toinen perustuu kuviin ja toinen kieleen tai matematiikkaan perustuvaan käsitteellisempään muotoon.

Professori epäilee hankkeen järkevyyttä

Professori Juri Poutanen suhtautuu hyvin epäillen koko hankkeeseen. Hänen mielestään Milnerin rahoille olisi paljon parempaa käyttöä.

Avaruussignaalien kuunteleminen on Poutasen mukaan hyvin ongelmallista. Sitä on harrastettu Setin puitteissa tuloksetta jo parikymmentä vuotta ja pitkään sitä ennenkin.

Ongelma on, että kaukaa tulevat signaalit ehtivät heiketä niin, etteivät ne ole enää havaittavissa, kun ne saavuttavat Maan. Myös viestien lähettäminen täältä on hankalaa, koska niiden matka lähimpäänkin tähteen kestää vuosikausia.

Poutanen odottaa paljon enemmän muutamalta muulta hankkeelta, jotka pääsevät lähivuosina vauhtiin. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan James Webb –avaruusteleskooppi on monta kertaa isompi kuin esimerkiksi Hubble. Lisäksi Euroopan eteläisellä observatoriolla on oma teleskooppihankkeensa Chilessä.

Näillä laitteilla on mahdollista tutkia esimerkiksi tähän mennessälöydettyjen parin tuhannen eksoplaneetan kaasukehiä. Jos planeetoilta löytyy esimerkiksi happea, olisi se melkoisen varma merkki jonkinlaisesta elämästä. Elämä saattaa tosin olla esimerkiksi kasvillisuutta.

planeetta ja tähti avaruudessa
Gliese 876 b on Gliese 876-tähteä kiertävän planeettakunnan neljästä havaitusta planeetasta toiseksi ulommainen. Planeetan tunniste on kirjain 'b' koska se oli planeettakunnan ensimmäinen löydetty planeetta. Taiteilijan näkemys eksoplaneetasta.NASA

Poutanen sanoo, ettei hän yllättyisi, vaikka merkkejä Maan ulkopuolisesta elämästä löytyisi jo kymmenen, ehkä jopa viiden vuoden kuluessa.

Viesti saattaa jäädä lähettämättä

Milnerin, Hawkingin ja heitä tukevan tiedeyhteisön avaaman viestikilvan tarkkoja sääntöjä ei ole vielä julkistettu. Myös se on päättämättä, lähetetäänkö viestiä koskaan.

Hawking ja monet muut ovat varoittaneet ihmiskuntaa yrittämästä yhteyttä Maan ulkopuoliseen elämään. Hänen mukaansa meille voi käydä samoin kuin intiaaneille eurooppalaisten saavuttua Amerikkaan.

Breakthrough Initiatives onkin päättänyt, ettei viestiä lähetetä ainakaan ennen perusteellista keskustelua sen mahdollisista eduista ja riskeistä.

Sandbergin mukaan on naiivia ajatella, että alienit tulisivat ja söisivät meidät tai hyökkäisivät tänne. Sen sijaan hän pohtisi sitä, mitä tapahtuu, kun kehittyneempi sivilisaatio törmää kehittymättömämpään.

Sandbergin mukaan sekin on mahdollista, että oppisimme jotain tärkeää. Saataisimme hyvinkin haluta kuunnella, jos joku hieman vanhempi ja viisaampi kertoisi meille, kuinka ilmastoon ja keinoälyyn liittyviä ongelmia pitäisi hoitaa.

Lue seuraavaksi