Pihlajanmarjakoit pilasivat omenasadon – kotipuutarhurin kannattaa ansoittaa omenapuunsa

Pihlajanmarjakoit iskivät pihlajanmarjojen puutteessa omenoiden kimppuun. Kotipuutarhurin kannattaa ripustaa feromoniansat puihin jo keväällä.

Kotimaa
Lobo-syysomenoita.
Ulla Ylönen

Etelä-Karjalassa on huono pihlajanmarjavuosi, ja pihlajanmarjakoit ovat iskeneet omenapuihin.

Omenoiden kasvukausi alkoi muutenkin huonosti, sillä tuulinen sää hajotti omenankukat ja pilasi aikaisten omenalajikkeiden pölytyksen. Sen jälkeen kiusasivat kylmyys, sade ja kuivuus. Pihlajanmarjakoit pitivät huolen lopusta, ja tuhosivat vähät raakileet.

Pihlajanmarjakoi menee hedelmään ja syö siihen reikiä. Seittejä omenapuihin puolestaan tekevät erilaiset kääriäiset, jotka syövät siemenkodat ja tekevät ulos tulleessan ison reiän omenan kylkeen.

Kasvinsuojeluaineitakin tarjolla

Ammattilaiset käyttävät pihlajanmarjakoin torjuntaan kasvinsuojeluaineita. Joitakin kasvinsuojeluaineita myydään myös pieninä annoksina kotipuutarhureille.

Tietoja aineista löytyy Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kasvinsuojelurekisteristä.

Puutarha-asiantuntija suosittelee kotipuutarhurille omenapuihin ripustettavia feromoniansoja. Ansojen vaikuttava aine on pihlajanmarjakoinaaraalle tuoksuva feromoni, joka houkuttelee koiraat tappavaan ansaan.

– Pihlajanmarjakoin torjunta on aloitettava jo keväällä, opastaa Pro Agrian puutarha- ja erikoiskasviasiantuntija Marja Kallela.

– Kyllähän ansat hieman pitävät pihlajanmarjakoita loitolla. Silloin, kun pihlajissa on runsaasti marjoja, eivät omenat koita kiinnosta, Kallela sanoo.