Valistuskaan ei pure – yhä useampi ajaa autoa kännykkä korvallaan

Poliisi on tänä vuonna sakottanut jo yli 5000 autolijaa, jotka ovat ajaneet autoa ja puhuneet samaan aikaan matkapuhelimeen. Rikesakko kännykän käytöstä kaksinkertaistui syyskuun alussa.

liikenne
Kuski ajaa autoa puhelin kädessä.
Yle

Mitkään merkit eivät viittaa siihen, että autoilijat olisivat lopettamassa matkapuhelimen käyttöä ajon aikana. Alkuvuoden aikana poliisi on langettanut matkapuhelimen käytöstä jo 5 040 rikesakkoa.

Viime vuonna vastaavana aikana (1.1.–13.9.) rikesakkoja annettiin 4 316 ja toissa vuonna 4 476.

– Joko poliisin tekemä valvonta on onnistunut tai sitten ihmiset ajavat entistä enemmän matkapuhelin korvallaan, pohtii poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein.

Pasterstein kertoo, että rikesakkoa ei voi antaa automaattisen liikennevalvonnan eli kameravalvonnan kuvista havaitusta matkapuhelimen käytöstä.

– Ehkä sekin tulee mahdolliseksi, kun tieliikennelakia uudistetaan.

Auton ja matkapuhelimen samanaikaisesta käytöstä annettava rikesakko kaksinkertaistui syyskuun alussa. Nyt kännykän käytöstä napsahtaa 100 euron rikesakko.

Matkapuhelilimen käyttö ajaessa on Liikenneturvan (siirryt toiseen palveluun) selvityksen mukaan erittäin yleistä. Autoilijoista 80 prosenttia käyttää matkapuhelinta samalla, kun ajaa autoa..