1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulmuni: Lääkäriin on päästävä myös naapurimaassa

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni on jättänyt Pohjoismaiden ministerineuvostolle kirjallisen kysymyksen hoitoonpääsystä naapurimaahan. Hän vaatii selvitystä siitä, miten valtakunnan rajat ylittävä terveydenhuolto toimii.

Kotimaan uutiset
Lääkäri syöttää tietokoneelle potilaan tietoja järjestelmään.
Yle

Pohjoismaiden ministerineuvostolle on tehty kirjallinen kysymys valtakunnanrajat ylittävästä terveydenhuollosta. Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni kysyy, miten varmistetaan hoitoonpääsy, kun toisen maan hoitoyksikkö on lähempänä kuin omassa maassa sijaitseva.

– Asia on erityisen tärkeä Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa, joissa välimatkat ovat pitkät ja lähin oman maan sairaala saattaa olla usean sadan kilometrin päässä.

– Joitakin rajayhteistyösopimuksia maiden tai sairaanhoitopiirien välillä on toki olemassa, mutta ne on neuvoteltu ennen potilasdirektiiviä. Ainakin maksukäytännöissä on vielä yksinkertaistettavaa, Kulmuni toteaa.

Kulmuni pyytää myös selvitystä siitä, miten maat edistävät rajakuntien välistä yhteistyötä.

Muutama vuosi sitten voimaantullut EU:n potilasdirektiivi takaa, että potilas saa vapaasti hakea terveyspalveluja toisesta maasta.

Länsirajalla kahden maan yhteistä terveydenhuoltoa on hyödynnetty esimerkiksi Pellossa ja Övertorneålla, jotka ovat järjestäneet yhdessä ilta- ja viikonloppupäivystyksen.

Lue seuraavaksi