1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Muovikeräys tulee suuremmille paikkakunnille – vanha meno jatkuu pikkukunnissa

Ensi vuoden alussa alkava muovipakkausten erilliskeräys ei toteudu pienillä paikkakunnilla. Keräyspisteitä tulee vain isoimpiin taajamiin, joissa asuu yli 10 000 ihmistä.

Kovia talousmuoveja lajittelupisteessä. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Uusi jätelaki velvoittaa pakkausten tuottajat järjestämään muovipakkausten keräämisen ensi tammikuun alusta lähtien. Keräysverkoston ei tarvitse olla yhtä kattava kuin esimerkiksi lasi- tai metallijätteen, joten käytännössä keräyspisteitä tulee vain isoimmille paikkakunnille.

Pohjalaiskunnissa jätehuoltoa järjestävä Ekorosk-yhtiö saa alueelleen neljä muovipakkausten keräyspistettä.

Suomen Pakkauskierrätys RINGIN aluepäällikkö Harri Patana toteaa, että käytännössä pisteet tulevat Kokkolaan ja Pietarsaareen. Keräysverkoston kokoaminen on vielä kesken, mutta ennakkotiedon mukaan keräyspaikat tulevat hypermarkettien yhteyteen.

Erilliskeräyksellä halutaan vähentää jätteen määrää ja lisätä muovin uudelleenkäyttöä. Nyt muovipakkaukset menevät sekajätteen sekaan.

Suomen Uusiomuovi Oy ja Ekokem Oy (siirryt toiseen palveluun) Ab ovat tehneet aiesopimuksen kuluttajamuovipakkausten vastaanottamisesta. Aiesopimuksen mukaan Ekokem kierrättäisi Suomen Uusiomuovin toimittamia kuluttajamuovipakkauksia vuoden 2016 alusta alkaen. Jätteestä valmistetaan jatkossa muun muassa uusioraaka-ainetta.

Muovipakkausten keräyspisteisiin (siirryt toiseen palveluun)saa laittaa tyhjiä, puhtaita muovipakkauksia eli muun muassa jugurttipurkkeja, voi-, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkauksia, muovikasseja ja -kääreitä sekä muovipulloja.