Kämppiksien kemioiden tulisi kohdata: "On hän sitten laiska-Osmo tai hippi, kunhan tulet toimeen"

Kimppakämpässä asuminen on varsinkin monelle nuorelle tuttua. Kämppiksistä on parhaimmillaan seuraa toisilleen ja yhdessä asuminen vähentää kuluja, mutta ilman kunnollisia pelisääntöjä asuminen voi muuttua hankalaksi.

Kotimaa
Kämppikset Matti Halonen ja Osmo Saarinen.
Laura Tolonen / Yle

– Jos samassa kämpässä on esimerkiksi vain kaksi ihmistä, ei sellainen tule onnistumaan, että et tunne sitä toista tai et halua edes puhua hänelle. Älä silloin muuta kimppakämppään, Osmo Saarinen neuvoo kimppakämppään haluavaa.

– Säännöt selviksi. Heti kun olet muuttanut kimppakämppään, kannattaa jutella, että miten hommat hoidetaan. Ettei sitten jää nakertamaan asiat, Osmon kämppis Matti Halonen jatkaa.

Saarinen ja Halonen ovat asuneet Kajaanin keskustassa 60 neliön kimppakämpässä kesän lopulta saakka. Kainuun ammattiopistossa muusikkopuolella samalla luokalla olevat miehet päätyivät saman katon alle vahingossa.

– Matti kysyi, että tiedänkö ketään, kenellä olisi kämppä vapautumassa. Totesin, että itse asiassa kämppikseni muutti juuri pois, tuletko tilalle? Saman tien sovimme asiasta ja hyvin ollaan tultu toimeen, Saarinen kertoo hymyillen.

Olohuoneen sohvalla istuva Halonen nauraa kuullessaan Saarisen kommentin.

– Tulimme oikein ryminällä koko bändin kanssa tänne majoittumaan heti ensimmäisenä viikonloppuna. Bändikaverin tyttöystävä siivosi täällä, se oli tuparilahja meille. Olen tykännyt olla täällä.

Taloudellinen hyöty ja seura

Matti Halonen on aikaisemminkin asunut kimppakämpässä, mutta tuolloin hän ei tuntenut entuudestaan kämppistään yhtä hyvin mitä Osmo Saarisen.

Jos on jotain henkilökohtaisia asioita, toinen saattaa olla siinä vähän haitoilla.

Osmo Saarinen

– Silloin siinä oli enemmän taloudellinen hyöty taustalla, että pystyi jakamaan vuokran ja kulut. Mutta nyt raha ei ollut se juttu, olen aika sosiaalinen ja seurallinen tyyppi, joten nautin siitä, että kämpillä on juttuseuraa ja voidaan vaikka laulaa naapureiden iloksi. Siitä ei muuten ole tullut vielä kuittailua, mutta ei kyllä keikkapyyntöjäkään, Halonen naurahtaa.

Saariselle puolestaan kämppäkaverin hakeminen oli taloudellinen kysymys, muuten hän ei olisi kämppistä asuntoon kysellyt.

– Muutin tähän kämppään kaksi ja puoli vuotta sitten, asuin ensiksi yli vuoden yksin, kävin silloin töissä. Kämppisvaihtoehto tuli lähinnä opiskelun myötä, että voidaan jakaa kulut.

Seuran ja taloudellisen hyödyn lisäksi Halonen listaa kimppakämpässä asumisen hyväksi puoleksi tilan, jota isommassa asunnossa on tietenkin enemmän kuin vaikkapa yksiössä.

Kemiat joko kohtaavat tai eivät

Aina ei kuitenkaan kimppakämpässä asuminen välttämättä ole auvoista.

– Jos on jotain henkilökohtaisia asioita, toinen saattaa olla siinä vähän haitoilla. Siksikin kun muuttaa kimppakämppään, pitäisivät pelisäännöt olla selvillä. Osmo Saarinen mainitsee.

Heti kun olet muuttanut kimppakämppään, kannattaa jutella, että miten hommat hoidetaan.

Matti Halonen

Yhdeksi ongelmaksi saattavat nousta kämpässä asuvien kemiat. Ne joko kohtaavat tai sitten eivät.

– En kestäisi sellaista ihmistä, joka olisi kauhean tiukkapipo. Mutta toisaalta tiedän senkin, että tiukkapipo ei kestäisi minua, kun olen aika laiska ihminen, Saarinen toteaa.

Matti Halonen lisää, että on hyvä tietää, millaisen ihmisen kanssa olet muuttamassa saman katon alle.

– On hän sitten laiska-Osmo tai hippi, kunhan tulet toimeen.