Julkinen bussiliikenne pysähtyy koko maassa perjantaina

Linja-autoliikennettä koskeva työnseisaus alkaa perjantaina kello 03 ja loppuu lauantaina 03, ja sen piirissä on kaikki lähi-, paikallis-, ja kaukoliikenne. Mielenilmauksen takia myös lentoliikenne seisahtuu perjantaina.

politiikka
Raitiovaunu- ja linja-autoliikennettä Helsingin keskustassa 14. syyskuuta 2015.
Raitiovaunu- ja linja-autoliikennettä Helsingin keskustassa 14. syyskuuta 2015. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Palkansaajajärjestöjen perjantainen suurmielenosoitus pysäyttää julkisen linja-autoliikenteen koko maassa. Mielenilmaus seisauttaa myös lentoliikenteen.

Auto- ja Kuljetusalan ammattiliiton jäsenet osallistuvat mielenosoitukseen.

– Kun otetaan huomioon kaikki meidän alat, niin liikenne on käytännössä perjantaina 95 prosenttisesti seis. Muistutan, että kyseessä on poliittinen mielenilmaus, ei työstä kieltäytyminen, koska se perustuu liiton tekemään päätökseen, kertoi AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Bussiliikennettä koskeva työnseisaus alkaa perjantaina aamuyöllä kello 03 ja loppuu lauantaina 03.

Piiraisen mukaan seisauksen piirissä on kaikki lähi- ja paikallis- sekä kaukoliikenne. Tilausajot sen sijaan ajetaan normaalisti perjantaina eli mielenílmaukseen osallistuvat pääsevät paikalle Helsinkiin. Myös taksit eivät osallistu työnseisaukseen.

Pääkaupunkiseudulla HSL:n bussit jäävät tallin, mutta vaikutukset raitiovaunu- ja metroliikenteeseen selviävät vasta keskiviikkona, jolloin JHL päättää mielenilmaukseen osallistumisesta.

Lentoliikenne seisoo, kuljetukset ja satamat hiljenevät

AKT:n (siirryt toiseen palveluun) toimet koskevat myös kuorma-autoalaa eli kuljetuksia, huoltokorjaamoja ja Matkahuollon työntekijöitä. Lisäksi lentoliikenteen tankkaajat ja Airpron autonkuljettajat ovat mukana.

– Kun myös lennonjohtajat, Ilmailualan Unionin jäsenet ja SLSY:n matkustamohenkilökunta ovat ilmoittaneet omista työnseisauksistaan, niin käytännössä lentoliikenne pysähtyy tietyksi ajaksi perjantaina, totesi Piirainen.

AKT:n lentoliikenteessä työskentelevät jäsenet eivät tee töitä perjantaina 06–22 välisenä aikana. Korjaamoiden työntekijöitä ja Matkahuollon virkailijoita koskeva työtaistelu noudattaa linja-autoliikenteen seisausaikoja.

Kuorma-autoalan työnseisaus on 06–18 välisenä aikana.

Myös työt kaikissa satamissa pysähtyvät perjantaina kello 06, ja ne käynnistyvät uudestaan lauantaina kello 06.

SAK, STTK ja Akava järjestävät Helsingin Rautatientorilla mielenosoituksen perjantaina kello 11.

Palkansaajajärjestöt protestoivat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esittämiä työehtojen heikennyksiä vastaan.