Nyt ovat vitsit vähissä – huumori siirtyi nettiin

Perinteiset puujalka-, pikkukalle- ja blondivitsit ovat haihtumassa suomalaisten huumorista. Vitsienkerronta elää kuitenkin uudessa muodossa sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Ihmiset keskustelevat keskenään.
Hanna Lumme / Yle

Nykypäivänä vitsien murjaiseminen kaveriporukassa on muuttunut harvinaisemmaksi. Moninkertaisen vitsinkerronnan Suomen mestari Markku Purhon mukaan tilanne ei kuitenkaan ole kokonaan menetetty.

– Tietyllä tavalla varsinainen tarinankerronta ja vitsit sen mukana ovat kadonneet. Ehkä ihmisillä ei ole aikaa pysähtyä enää kuuntelemaan. Joka työpaikalla ja yhdistyksessä on silti vieläkin aina joku kahvihuonekoomikko. Hyvä juttu naurattaa edelleen ihmisiä, Purho pohtii.

Vitsinkerrontakilpailu somen kanssa

Vitsinkerronta tuntuu siirtyneen enemmänkin sosiaalisen median puolelle. Verkossa liikkuu vitsejä kirjallisessa tai kuvallisessa muodossa, joita saatetaan jakaa hyvinkin runsaasti.

– Ensinhän tulivat tekstiviestit, joiden avulla jutut lähtivät leviämään nopeasti ja nyt ne kulkevat esimerkiksi Facebookissa. Kolikon toinen puoli on se, että kun joku keksii uuden hyvän jutun, on kahdessa päivässä sen lukenut jo miljoona suomalaista.

Suullisesti vitsiä kertovilla on siis kiire, jos haluavat naurattaa sellaisia, jotka eivät juttua ole vielä kuulleet.