Jättiautokauppa upposi – Sunny Car Center konkurssiin

Suurautokauppaa Hämeenlinnaan suunnitellut Sunny Car Center on asetettu konkurssiin. Hämeenlinnan käräjäoikeus teki konkurssipäätöksen maanantaiaamuna. Yhtiöllä on ollut ulosotossa velkoja satoja tuhansia euroja.

talous
Havainnekuva Sunny Car Centerin autokauppakeskuksesta
Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy

Autokauppayhtiön konkurssi perustuu Verohallinnon konkurssihakemukseen. Velkojat ovat pitkään yrittäneet saada haastehakemuksia tiedoksi yhtiön toimitusjohtajalle ja omistajalle Markku Ritaluomalle.

Verottaja onnistui saamaan haasteensa Ritaluomalle tiedoksi, jonka jälkeen oikeus odotti Ritaluomalta vastausta hakemukseen seitsemän päivän sisällä. Kun vastausta ei tullut, autokauppayhtiö asetettiin konkurssiin maanantaina.

Markku Ritaluomalla on edelleen seitsemän päivää aikaa ilmoittaa tyytymättömyytensä oikeuden päätökseen.

Valtavat suunnitelmat

Sunny Car Centerin tarkoituksena oli rakentaa jättimäinen autokauppakeskus Hämeenlinnan Kirstullaan. Tarkoituksena oli rakentaa noin 80 000 neliön autoliikkeiden ja huoltotilojen keskittymä.

Rakentamisen hinta oli alustavasti 100 miljoonaa euroa. Asiasta tiedotettiin ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2010. Sen jälkeen autokaupan ympärillä on pyörinyt mitä erilaisimpia ja hurjempia uutisia.

Rahaa Sambiasta ja Amerikasta

Hankkeen rahoitukseen on liitetty Sambian ex-presidentin vaimo, välillä yhtiön omistaja Markku Ritaluoma sanoi antaneensa rahaa ghanalaismiehelle, jotta autokeskuksen rahoitus onnistuisi.

Viimeksi Ritaluoma on esitellyt julkisuudessa amerikkalaispariskunnan, jonka piti hoitaa rahoitus keskukselle.

Hämeenlinnan Kirstulassa on kuitenkin reilun viiden vuoden jälkeen vain autokaupasta kertova mainospylväs. Sekin on maksamatta. Pylvään ja sen pystyttämisen maksuja on peritty ulosoton kautta.

Konkurssimenettely vie vielä aikaa

Hämeenlinnan käräjäoikeuden konkurssipäätös on käytännössä viimeinen naula Sunny Car Centern arkkuun. Tietysti yhtiöllä on mahdollisuus vielä esittää tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen ja valittaa hovioikeuteen. Valittamisessa ei kuitenkaan ole juuri muuta järkeä kuin konkurssin tahallinen pitkittäminen.

Sunny Car Centerin varat ja velat selviävät, kunhan pesänhoitaja, asianajaja Jorma Tuomaala tekee pesäluettelon.