Päiväkoteja ja kauppoja kiinni, ylioppilaskirjoitukset järjestetään

Ensimmäisenä perjantain mielenilmaukseen ovat ilmoittautuneet Keskon citymarketin työntekijät. Yrityskohtaiset tiedot selviävät tiistaina. Opettajien ammmattiliitto OAJ lupaa keskiviikkona tietoa siitä, mitkä päiväkodit ja koulut ovat kiinni. Ylioppilaskirjoituksia ei peruta.

Kotimaa
myyjät kävelevät ulos kaupasta
Keskon citymarketin työntekijöiden ulosmarssi 11. syyskuuta.Yle

Opettajat ja lastentarhanopettajat ovat lähdössä mielenilmaukseen sankoin joukoin. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvelee, että eniten paikalle on tulossa lastentarhanopettajia, joiden on helpompi osallistua mielenosoituksiin, koska he eivät ole virkasuhteessa.

– Työsuhteiset lastentarhanopettajat (tai yliopistojen opettajat) voivat osallistua tällaiseen toimintaan, vaikka työrauha on voimassa. Heillä on oikeus olla mukana ilman erityistä ilmoitusta. Mielenilmauksen aikana osa päiväkodeista on perjantaina kiinni.

– Tarkat tiedot suljetusta päiväkodeista ja kouluista ilmoitetaan keskiviikkona, sanoo Luukkainen.

Opettajilla on virkasuhde ja pysyvä työrauhavelvolte. Se ei tarkoita sitä, etteivätkö opettajatkin olisi mielenilmauksessa mukana. Päätöksen osallistumisesta tekevät opettajien omat yhdistykset, eikä opettajia voi rangaista.

Eniten osallistujia on näillä näkyimin tulossa Etelä-Suomesta.

Ydinvoimaloiden vartijat eivät osallistu

Myös kaupan ala on lähdössä innokkaasti mukaan perjantain mielenilmaukseen. Ensimmäisenä Palvelualojen ammattiliiton (PAM) toimistoon ilmoittautuivat Keskon citymarketin työntekijät. Citymarketin henkilökunta järjesti jo viime viikolla ulosmarsseja hallituksen säästöjä vastaan.

– Kovasti jäsenkunta on jättänyt ilmoittautumisia. Maanantain ja tiistain aikana saamme selville yrityskohtaiset tiedot, sanoo PAM:n järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen.

Syykin on selvä: kaupan alaan kohdistuu nyt kovia säästöpaineita. Ilta- ja sunnuntailisiä ollaan leikkaamassa ja työntekijät ovat huolissaan toimeentulostaan.

– Ainoastaan hätätyöksi kutsuttava työ rajautuu ulkopuolelle Sellaista on esimerkiksi ydinvoimaloiden vartionti. Meidän alallamme tätä on todella vähän, Lehikoinen toteaa.

Myös Palvelualojen ammattiliitto arvioi että eniten perjantain mielenilmaukseen tulee eniten osallistujia Etelä-Suomesta, kulkuyhteyksien takia.

– Toistaiseksi päätapahtumaa suunnitellaan Helsinkiin, eikä meillä ole tiedossa paikallisia tapahtumia, sanoo Lehkoinen.

Yrityskohtaisia osallistumistietoja PAM lupaa tiistaina iltapäivällä.