Koulujen paikat muuttuvat, Kotilahden sairaala tyhjenee, päiväkoteja tarvitaan lisää – Joensuulla hurjat tilauudistukset lähivuosina

Joensuun kaupungin toimitilahankkeiden päivitetty lista on juuri nyt sadan miljoonan euron arvoinen. Tämä on vasta alkusoittoa lähivuosien uudistustarpeelle. Kantakaupungin väki kasvaa, ja ydinalueille tarvitaan muun muassa uusia päiväkoteja. Maaseututaajamat hiljenevät, ja Vaarojen alueen kouluja tulee poistumaan.

Kotimaa
Kotilahden sairaala Joensuussa.
YLE / Ari Haimakainen

Joensuun kaupunginvaltuuston perinteisessä syksyisessä talousseminaarissa omistettiin ensimmäistä kertaa kokonainen päivä pelkästään toimitiloille. Eikä hetkeäkään liian aikaisin.

– Meillä on erityisesti päiväkoti- ja koulutilojen suhteen isot tilahaasteet lähivuosina ja koko tilaohjelma kuudelle vuodelle on 130 miljoonaa euroa. Katsottiin, että on ihan viisasta valtuuston kanssa katsoa kaikki nämä valmisteillakin olevat asiat, toteaa Joensuun talous- ja strategiajohtaja Risto Väänänen.

Esimerkiksi Joensuun Rantakylään tarvitaan vielä vähintään 4-osastoinen päiväkoti, vaikka kaupunginosaan tuleekin pian uusi Pataluodon päiväkoti.

Samaan aikaan, kun mietitään, minne kaikkialle kantakaupunkiin tarvitaan päiväkoteja, ja kuinka esimerkiksi ratkaistaan Sirkkalan ja Multimäen alueen lasten koulunkäynti, vähenevät lapset maaseututaajamissa.

Alakoulut tulevat säilymään Tuupo-, Heinä-, ja Kiihtelysvaarassa, mutta yläkouluista tingitään. Kovin vaihtoehto on, ettei vaaroille jää yhtään yläkoulua, vaan esimerkiksi Tuupovaarasta oppilaat ohjattaisiin Ilomantsiin.

Kuka ostaisi koko Kotilahden alueen?

Yksi haaste monien joukossa kaupungille on Kotilahden sairaala. Se tyhjenee vuonna 2018, kun Siilaisen terveyskeskuksen laajennus ja peruskorjaus on kokonaan valmis.

Mitä me sen kanssa tehdään - tällä hetkellä ei ole valmiita ratkaisuja.

Risto Väänänen

– Se on iso alue, siellä on isot tasearvot. Mitä me sen kanssa tehdään - tällä hetkellä ei ole valmiita ratkaisuja, tuumailee talous- ja strategiajohtaja Risto Väänänen.

– Voisiko joku hyödyntää sitä rakennusta ja sitä aluettakin. Kaavoitustoimenpiteillä on mahdollista sada aluetta uuteen lentoon, hän jatkaa.