Kaupin sairaalaan turvapaikanhakijoiden kauttakulkukeskus

Turvapaikanhakijoille ollaan avaamassa Tampereella noin 60 tilapäispaikkaa Kaupin sairaalaan.

turvapaikanhakijat
Kolme sairaanhoitajaa Kaupin sairaalan käytävällä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampere varautuu hätämajoittamaan turvapaikanhakijoita Kaupin sairaalaan. Ensimmäiset yöpyvät sairaalan tiloissa todennäköisesti jo keskiviikkona.

– Tampereelle on tullut viikonloppuna joitakin kymmeniä turvapaikanhakijoita, jotka seurakunta on majoittanut tässä alkuvaiheessa leirikeskuksiin, kertoo tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta.

– Kaupungin alueelta on nyt etsitty turvapaikanhakijoille katto pään päälle. Kauppiin majoittaminen mahdollistaa sen, että polliisi pystyy rekisteröimään ja puhuttamaan turvapaikanhakijat nopealla aikataulula, kun tilat ovat lähellä.

Kauppiin tulevat paikat ovat kauttakulkupaikkoja. Turvapaikanhakijat viipyvät Kaupissa vain sen aikaa, että poliisi ehtii hoitaa heidän asiansa. Kuosmasen mukaan sen pitäisi onnistua 72 tunnin kuluessa. Sen jälkeen turvapaikanhakijat siirtyvät virallisiin vastaanottokeskuksiin.

Kaupin sairaalassa ja sen lähellä olevassa tyhjässä omakotitalossa on noin 60 paikkaa kauttakulkumajoitukseen. Kuosmasen mukaan tilaa tarvittaisiin lisää.

– Kartoitamme kaupungin omia tiloja alkuviikosta. Myös seurakunnat ovat yhteistyökumppaneina. Tarve olisi jopa sadoille tämän tyyppisille paikoille, Kuosmanen kertoo.

Tällä hetkellä osa Kaupin sairaalan tiloista on tyhjillään. Koko sairaala tyhjenee ensi kesään mennessä.