Täydellisten venäläisnaisten Valeria Hirvonen: "En halua ikinä olla Venäjällä yrittäjänä"

Palkittu toimitusjohtaja Valeria Hirvonen sai pienen kalayrityksen kukoistamaan, vaikka aviomes menehtyi haimasyöpään ja Hirvonen jäi yksin vastuuseen koko firmasta. Venäjällä yrittämisestä hän ei haaveile, sillä Suomessa saa toimia rauhassa ilman korruptiota.

Kotimaa
valeria hirvonen savu-kari suomen täydelliset venäläisnaiset
Klaudia Käkelä / Yle

Valeria Hirvonen on palkittu Venäjältä Suomeen muuttanut naisyrittäjä. Hän on toimitusjohtaja yrityksessä, jonka liikevaihto on noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Tänä syksynä Hirvosesta tuli myös tosi-tv-julkkis Suomen täydelliset venäläisnaiset -realityohjelman myötä.

Valeria muutti Suomeen rakkauden perässä, mutta maahanmuuttajan taival yrittäjäksi ei ollut helppo.

Savustin ja myin ja savustin ja myin ja maksoin velkoja vähä vähältä.

Valeria Hirvonen

Suomalainen aviomies Kari kuoli vuonna 2001 haimasyöpään. Yhteinen yritys Lappeen Savu-Kari Oy jäi surusta toipuvalle leskelle. Lama-aikaan perustetulle yritykselle oli kertynyt myös verovelkaa, jonka maksaminen vaati paljon töitä.

– Surin yhden päivän ja jo seuraavana päivänä oli lähdettävä töihin. Savustin ja myin ja savustin ja myin ja maksoin velkoja vähä vähältä, Hirvonen muistelee.

Suomessa yrittäjän ei tarvitse lahjoa ketään

Yrittäjien asemasta ja vaikeuksista puhutaan mediassa usein, mutta Hirvonen on tyytyväinen siihen, että saa olla yrittäjä nimenomaan Suomessa.

– Suomessa on todella hyvä olla yrittäjänä, sillä kaikki ovat täällä samalla tasolla. Minun ei tarvitse lahjoa eikä pelätä ketään, Hirvonen kertoo.

– Venäjällä korruptio rehottaa ja siellä pitää olla kavereita eri tahojen kanssa. En halua ikinä olla Venäjällä yrittäjänä, Hirvonen jatkaa.

Venäjällä korruptio rehottaa ja siellä pitää olla kavereita eri tahojen kanssa.

Valeria Hirvonen

Hirvosen poika Kirill on ollut mukana perheyrityksessä lapsesta asti.

– Kirillille sanoin pienestä pitäen, että sinulla ei ole vaihtoehtoja. Painotin hänelle, että sinulla on nyt osa toimivasta yrityksestä. Kirill savusti ja puhdisti uuneja ensimmäisen kerran jo kahdeksanvuotiaana, Hirvonen kertoo.

Kalakauppiaasta tosi-tv-tähdeksi

Hirvosen ei tarvinjut juruikaan pohtia Suomen täydelliset venäläisnaiset -sarjaan lähtemistä. Hän tiesi, että saisi ohjelman kautta näkyvyyttä yritykselleen eikä maat jalassa -asenteella varustetun Hirvosen tarvinut murehtia lööppijulkisuudesta.

– Oli hyvä, ettei ohjelmassa ollut käsikirjoitusta. Kaikki saivat olla omia itsejään. Olen saanut ohjleman kautta hyviä kontakteja bisnesmaailmaan ja se oli suurin syy siihen, miksi lähdin mukaan ohjelmaan.

Hirvonen kuitenkin uskoo, että joidenkin naisten kohdalla tapahtumia on haluttu esittää tietyssä valossa.

– Luulen, että ohjelmaa on leikattu niin, että se saisi aikaan ärsyyntymistä ja minusta se on väärin toisia naisia kohtaan.

Hirvonen itse on jättäytynyt suurimpien kissatappeluiden ulkopuolelle. Hänellä on kuitenkin epäilys siitä, miksi muut naiset eivät ole vetäneet häntä mukaan dramaan.

– Minuun ei ole uskaltanut kukaan koskea, Hirvonen nauraa.