Turvapaikanhakijoiden asunnot käyvät ahtaiksi – "Kaksiossa asuu vähintään kuusi henkilöä"

Tällä hetkellä Kajaanin vastaanottokeskuksessa kartoitetaan suurempien hätämajoitustilojen mahdollisuutta. Nykyisellä henkilöstömäärällä sellaista ei kuitenkaan pyöritettäisi, vaan apuun tarvitaan yhteistyötahoja ja vapaaehtoisia.

turvapaikanhakijat
Kajaanin vastaanottokeskuksen johtaja Asta Komulainen
Julia Sieppi / Yle

Tilanne Kajaanin vastaanottokeskuksessa alkaa olla akuutti, sillä keskuksen kirjoilla on jo noin 336 ihmistä. Viikonloppuna uusia turvapaikanhakijoita tuli 15. Lisäksi maanantai-iltapäivänä Kajaanin poliisiasemalla on noin kaksikymmentä henkilöä odottamassa ilmoittautumista turvapaikanhakijaksi.

Vastaanottokeskukseen on vastikään palkattu kaksi uutta työntekijää, ja parhaillaan etsitään toimistosihteeriä.

– Työtä on kovasti, mutta päivittäin on selvitty. Työntekijöillä on haastavaa, ja kaikkien täytyy joustaa ja tehdä yhteistyötä, toteaa Kajaanin vastaanottokeskuksen johtaja Asta Komulainen.

Turvapaikanhakijat ovat joutuneet tiivistämään asumistaan. Tällä hetkellä kaksioissa asuu vähintään kuusi henkilöä. Turvapaikanhakijoille on järjestetty myös muutamia tilapäisiä kolmen huoneen ja keittiön asuntoja, joissa asuu kussakin 15 henkilöä.

Komulaisen mukaan ahtaat olot eivät ole aiheuttaneet suuria levottomuuksia.

– Jotain vähäistä on ollut, mutta vielä on vältytty suuremmilta ongelmilta. Mieliala turvapaikanhakijoiden keskuudessa vaihtelee: osa on hyvinkin tyytyväisiä ja kokee olevansa turvassa, mutta joillekin on vaikea sopeutua näihin olosuhteisiin, sanoo Komulainen.

Muiden toimijoiden apua tarvitaan

Kovin pitkälle nykyisellä kapasiteetilla ei kuitenkaan venytä, ja nyt vastaanottokeskus selvittää suurempien hätämajoitustilojen mahdollisuutta. Turvapaikanhakijoiden majoittamiseen soveltuvista tiloista on jo tullut tarjouksia seurakunnilta ja yksityishenkilöiltä.

Työntekijöillä on haastavaa, ja kaikkien täytyy joustaa ja tehdä yhteistyötä.

Asta Komulainen

– Varmaan olemme jo laajentuneet siinä määrin, että tällä henkilökuntamäärällä emme paljon pysty enää laajentumaan. Tarvitsemme jatkossa muiden apua, Komulainen toteaa.

Yhteistyömahdollisuuksia kartoitetaan muun muassa seurakuntien ja SPR:n kanssa.

Kajaaniin tulleet turvapaikanhakijat ovat edelleen pääosin irakilaisia, mutta joukossa on myös yksittäisiä afganistanilaisia ja somaleita. Kajaanin vastaanottokeskus vuokraa tulijoille asuntoja Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarin kautta. Toistaiseksi Kajaanin Pietarilla on vielä vapaita asuntoja, joita voidaan vuokrata tulijoille.