Kymmeniätuhansia matkoja jää ajamatta perjantaina bussiliikenteessä

Koko Varsinais-Suomen bussiliikenne on pysähtymässä perjantaiksi suunnitellun mielenilmauksen vuoksi. Vain Liedon sisäinen liikenne ja Turun kaupungin linja 2 ovat jatkamassa liikennöintiään normaalisti.

linja-autoliikenne
Föli-joukkoliikenteen linja-auto.
Esa Töykkälä / Yle Turku

Turun kaupungin joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo, että koko joukkoliikenne pysähtyy perjantaina Fölin alueella.

– Poikkeuksena on Liedon sisäinen liikenne, joka toimii ja samoin Turun sisäinen linja numero 2.

Korte kertoo, että mahdollisesti Kaupunkiliikenne osakeyhtiö pystyy ajamaan joitakin vuoroja, mutta se on vielä epävarmaa. Korte kertoo, että joukkoliikenteessä tehdään arkipäivänä noin 80 000 matkaa.

– Mielenilmaus vaikuttaa useisiin kymmeniin tuhansiin matkoihin, arvioi Korte.

Turussa mielenilmaukseen suhtaudutaan ristiriitaisesti

Linja-autoliikenteen lisäksi junaliikenne on käytännössä pysähtymässä koko päiväksi. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto sulkee satamat ja keskeyttää raskaan liikenteen. Myös useat päiväkodit ja koulut ovat monin paikoin kiinni.

Turussa mielenilmaukseen suhtaudutaan ristiriitaisin tuntein. Kyselimme asiaa maanantaina aamupäivällä Turun keskustassa.

Pentti Teräslahti pohti, että tilanne on täysin uusi.

– Tällaista ei ole aikaisemmin esiintynyt. Silloin eivät myöskään vanhat keinot päde, vaan pitää ottaa uusia lääkkeitä kehiin, pohtii Teräslahti.

Elina Kauppisen mielestä hallitus on tehnyt oikeita ratkaisuja.

– Se (mielenilmaus) tuskin edesauttaa tätä, mitä on tulossa tulevaisuudessa. En tiedä, tekeekö se vain hallaa tälle. Ay-liikkeet ovat koko ajan jarruttaneet kehitystä eivätkä anna mitään hyvää ratkaisua. Olen itse valmis näihin leikkauksiin, kertoo Kauppinen.

Sanna Gusten miettii, auttavatko mielenilmaukset.

– Vähän väärästä paikasta otetaan pois. Pienituloiset ja vähäosaiset ovat väärä paikka. Heiltä voisi mieluummin ottaa, joilla on varallisuutta.