Savukosken kunnanjohtaja pettyi Soklin kaivoshankkeen keskeyttämiseen

Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari on pettynyt lannoiteyhtiö Yaran päätökseen keskeyttää Soklin kaivoshanke. Yhtiö ilmoitti tänään, että kaivoshanke ei täytä Yaran kannattavuusvaatimuksia. Mulari ei halua spekuloida sillä vaihtoehdolla, että Yara olisi valinnut Soklin tilalle kanadalaisen vaihtoehdon.

Kotimaa
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari
Sauli Antikainen / Yle

– En tunne alaa, mutta tuskinpa toiminta Kanadassa on yhtään kannattavampaa kuin täällä. En uskokaan, että Sokli kaatui Suomen tiukkaan ympäristölainsäädäntöön. Moderni oikeusvaltio on Kanadakin ja sillä on omat vaatimuksensa.

Soklista enemmän tietoa kuin koskaan

Savukoskella Soklia ei noin vain pyyhkäistä pois ajatuksista. Alueen fosfaattiesiintymä - sen suuruus ja laatu - tunnetaan nyt paremmin kuin koskaan. Vaikka Yara keskeytti Soklin kaivoshankkeen, arvokas fosfaattiesiintymä jatkaa olemistaan ja kaihertaa savukoskelaisten mieltä. Soklin kaivosta on Savukoskelle viritelty jo pian puoli vuosisataa.

– Tähän valmisteluun ja odotukseen olemme jo tottuneet, ja se näkyy jatkuvan, Mulari sanoo.

Pörssitiedotteessaan Yara kertoo, että yhtiö saattaa arvioida kaivoshanketta tulevaisuudessa. Kuinka kaukana tuo "saattaa" sitten on, sitä ei kukaan tiedä, eikä kunnanjohtajakaan jää pohtimaan. Nyt edetään näillä askelmerkeillä, hän toteaa.

Savukoski selviytyy ilman kaivostakin

Soklin fosfaattikaivos olisi tuonut Savukosken kunnalle merkittävän taloudellisen nojan, mutta kunta aikoo selvitä ilman kaivostakin. Ja selvittävä on.

– Kunnan talous on kohtalaisen hyvässä kunnossa. Sen suhteen ei ole hätää. Toki kaivos olisi avannut uusia näköaloja ja tuonut uusia mahdollisuuksia.

Kunnanjohtaja Antti Mularin mukaan Savukoski haluaa jatkossakin pysyä itsenäisenä kuntana ja kehittyä perinteisistä lähtökohdista.

– Kuntaliitosta ovat jotkut joskus ehdotelleet, mutta tämän Sokli-päätöksen takia sitä keskustelua ei tarvitse viritellä, hän sanoo.

Sokli olisi tuonut työtä sadoille

Norjalaiselle lannoitejätille Yaralle Soklin kaivos oli ja on miljardihanke. Savukoskella se on nähty elinkeinoelämän ja yleensäkin elämän vireyttäjänä. Tosin ristiriitojakin on ollut muun muassa alueen porotalouden ja erämatkailun kanssa.

Rakennusaikana kaivos olisi työllistänyt noin 700 henkilöä ja toimiessaan parisataa ihmistä. Lisäksi laskettiin, että kaivos olisi synnyttänyt ympäristöönsä noin 400 muuta työpaikkaa.