Vantaalaiset saavat nyt kierrättää jätteensä omalla Sortti-asemalla

Ruskeasannan Sortti-asema on rakennettu osittain kierrätysmateriaalista. Rakenteissa on käytetty muun muassa vaahtolasia ja komposiittimuovia. Nyt asemalle tuodaan eniten puutarhajätettä, kun ihmiset tekevät syyssiivoja pihoillaan.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)
Jatemurskain tyossaan.
Yle.

Vantaan Ruskeasannan Sortti-aseman rakentamisessa on otettu erityisesti huomioon ympäristöasiat: piharakenteisiin ja julkisivuun on käytetty kierrätyksestä saatua vaahtolasia ja komposiittimuovia. Lisäksi asemalla on hulevesien käsittelyjärjestelmä ja katolla aurinkopaneelit.

– Maalämpökin meidän piti alunperin tänne saada, mutta se on vielä selvittelyn alla. Tämä on pohjavesialuetta, niin kaikki ei mennyt ihan niin nopeasti kuin oletimme. Meillä on kuitenkin täällä kaikki valmiudet maalämpöön, jos lupaprosessit menevät hyvin, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Helsingin seudun ympäristöpalveluilla on nyt viisi Sortti-asemaa: kaksi Helsingissä, yksi Espoossa sekä Kirkkonummella ja uusin Vantaan Ruskeasannalla.

Ruskeasannan Sortti-asemalla arvioidaan käyvän noin 500 asiakasta päivässä tuomassa kotitalouksien tai yritysten pienjätettä. Jätteistä reilu puolet kierrätetään ja loput hyödynnetään energiana.

Syksy näkyy lasteissa

Syksyn alkaminen näkyy Ruskeasannalla. Sortti-aseman pihaan kurvaa kaikenlaisia lasteja, mutta eniten nyt tulee puutarhajätettä.

– Tämä on nyt omakotiasujalle tällaista puutarhan ja pihan hoitoaikaa, joten puutarhajätettä kertyy, sanoo vantaalainen Eero Karttunen.

Karttunen oli tyytyväinen Ruskeasannan Sortti-asemaan.

– Ennen täytyi mennä tonne Kivikkoon viemään lasti. Huomasin netistä, että täällä Ruskeasannalla aukesi Sortti-asema, niin tietysti tulin nyt tänne lähimpään paikkaan, sanoo Eero Karttunen.

Vielä yksi asema lisää

Näillä näkymin HSY rakennuttaa tämän vuosikymmenen aikana enää yhden uuden Sortti-aseman.

– Vuonna 2017 saamme toivottavasti rakennettua ja avattua uuden aseman Kirkkonummelle. Sen jälkeen meillä ei ole kaavoituksessa muita asemia. Seuraamme kuitenkin tilannetta ja reagoimme tarvittaessa, mutta näillä näkymin Kirkkonummi on viimeinen vähään aikaan, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalveluiden käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.