Australian pääministeri Tony Abbott syrjäytetään tehtävistään

Liberaalipuolue on äänestänyt Malcolm Turnbullin uudeksi puheenjohtajakseen ja pääministeriksi luvuin 54–44.

Tony Abbott tiedostustilaisuudessa Canberrassa 14. syyskuuta. Kuva: Sam Moody / EPA

Australian liberaalipuolue on syrjäyttänyt pääministeri Tony Abbottin. Puolue on äänestänyt viestintäministeri Malcolm Turnbullin hänen paikalleen puoluejohtajana ja pääministerinä. Turnbull voitti salaisen sisäisen äänestyksen luvuin 54–44.

– Pohjimmiltaan pääministeri ei ole kyennyt sellaiseen taloudelliseen johtajuuteen, jota kansamme tarvitsee. Tarvitsemme erilaisen johtotyylin, Turnbull sanoi toimittajille äänestyksen jälkeen.

Kasvonsa peruslukemilla pitänyt Abbott ei kommentoinut syrjäyttämistään lehdistölle mitenkään.

Liberaalipuolueen varapuheenjohtajaksi valittiin ulkoministeri Julie Bishop. Liberaalipuolue ja Kansallispuolue voittivat parlamenttivaalit selvästi vuonna 2013. Liberaalipuolueen johtaman koalitiohallituksen suosio on kuitenkin ollut laskussa, ja Abbottia on pidetty syypäänä siihen.

Abbottia on arvosteltu muun muassa riittämättömistä saasteiden päästörajoituksista ja siitä, että hän on estänyt liberaalipuolueen parlamenttijäseniä tukemasta tasa-arvoista avioliittolakia. Hän herätti myös huomiota palauttamalla vanhoja brittiläisiä aatelisia arvonimiä käyttöön.

Abbott ja Turnbull ovat vanhoja kilpakumppaneita. Turnbull johti liberaalipuoluetta oppositiossa syksystä 2008, mutta Abbott syrjäytti hänet noin vuotta myöhemmin.

Turnbull tukee päästökauppajärjestelmää, tasa-arvoista avioliittolakia ja Australian muuttamista tasavallaksi. Ne ovat kannanottoja, jotka eivät miellytä liberaalipuolueen oikeaa siipeä. Valtiotietelijä Peter Chen Sydneyn yliopistosta uskoo, että Turnbullilla voi olla edessään vaikeat ajat.

– Hän on suosittu kansan keskuudessa, mutta ei välttämättä omassa puolueessaan, Chen arvioi.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on johtanut puoluekannatusmittauksia, mutta Malcolm Turnbullia on pidetty mittauksissa sopivimpana pääministeriä. 60-vuotias Turnbull on entinen yrittäjä multimiljonääri Sydneystä.

Australia saa viidennen pääministerinsä viimeisten kahdeksan vuoden aikana.