Pakolaiskriisi sai sarjakuvataiteilijat auttamaan – nettikaupan teoksilla hurja kysyntä

Suomalaiset sarjakuvataiteilijat lahjoittavat töitään SPR:n ja turvapaikanhakijoiden hyväksi. Mukaan on lähtenyt sarjakuvantekijöiden kärkikaarti Pertti Jarlasta Ville Rantaan ja Tiitu Takaloon.

Kotimaa
JP Ahonen: Le Baiser de l'Hotel de Villimpi Pohjola
JP Ahonen: Le Baiser de l'Hotel de Villimpi PohjolaJP Ahonen

Tamperelainen sarjakuvataiteilija JP Ahonen halusi tehdä turvapaikanhakijoiden hyväksi enemmän kuin vain kerätä vaatteita tai lahjoittaa pikkusummia keräyslippaisiin. Hän pisti pystyyn taidenettikaupan ja sai mukaansa ison joukon suomalaisia sarjakuvataiteilijoita sekä kuvittajia.

Taideteossa.com (siirryt toiseen palveluun)-sivusto avautui maanantaiaamuna ja puoleen päivään mennessä yli puolet teoksista oli myyty.

– Tämän parempaa alkua ei voisi kuvitellakaan, kertoo iloisesti yllättynyt JP Ahonen.

– Tällä hetkellä sivustolla on kuutisenkymmentä teosta myynnissä. Lisää on tarkoitus laittaa, kunhan saan kuvamateriaalia taiteilijoilta. Nyt mukana on runsaat 20 taiteilijaa ja lisää väkeä on liittymässä mukaan, kertoo Ahonen.

Myyntiin on tulossa töitä mm. Pertti Jarlalta tai Juho Juntuselta.

– Kaikki eivät ehtineet mukaan tähän ensimmäiseen vaiheeseen. Kyselyjä onkin tullut, että vieläkö voi omia teoksiaan lahjoittaa.

Sarjakuvateosten kysyntä kasvaa

JP Ahonen tunnetaan mm. Villimpi Pohjola -sarjakuvastaan. Ahosen lisäksi Taideteossa.com -sivustolle ovat teoksiaan lahjoittaneet myyntiin mm. Ville Tietäväinen, Tiitu Takalo, Anni Nykänen, Jukka Tilsa, Ville Ranta ja Tatun ja Patun kehitelleet Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

– Esimerkiksi Mummo -sarjakuvastaan tunnetun Anni Nykäsen työt myytiin jo parin ensimmäisen tunnin aikana, kertoo JP Ahonen.

Teoksia on myyty jo yli viidellä tuhannella eurolla. Olen aivan sanaton.

JP Ahonen

– Alkuun ajattelin, että jos pari tonnia saataisiin tällä kasaan, niin olisin tyytyväinen. Nyt ensimmäisten tuntien aikana teoksia on myyty jo yli viidellä tuhannella eurolla. Olen aivan sanaton.

– On todella hienoa, että näin moni ihminen on ottanut hankkeen omakseen, sanoo Ahonen.

Sarjakuvataiteiljoiden nettikaupan tuotto suunnataan kokonaisuudessaan Suomen Punaiselle Ristille turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen ja vastaanottokeskusten ylläpitämiseen Suomessa.

Aylanin kuva pakotti toimimaan

Sarjakuvataiteilija JP Ahonen kertoo ryhtyneensä hyväntekeväisyysprojektiin, koska hän tunsi pakolaiskriisiä käsitteleviä uutisia seuratessaan itsensä avuttomaksi.

– Muutaman viikon ajan olen aktiivisesti seurannut asian uutisointia. Hävettää myöntää, että viimeinen niitti tuli siinä vaiheessa, kun aloin kahlata läpi pakolaiskriisiä käsittelevää kuvavirtaa.

Konfliktille ja kriisin syille me tavalliset pulliaiset emme Suomessa kovin paljoa mahda, mutta turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa voimme kyllä jeesata.

JP Ahonen

Nettiä selatessa silmät aukenivat.

– Tottakai olemme perheen kanssa lahjoittaneet rahaa, vaatteita ja tavaroita, mutta silti oli jotenkin kuristava tunne, että on oltava vielä jotain, mitä itsekin voin tehdä.

Hukkuneen Aylan-pojan kuva vaikutti Ahoseen vahvasti.

– Se kuva oli kaikessa kaameudessaan musertava. Itselläni on saman ikäinen taapero kotona. Ensin tuli itku ja sitten kiukku. Ei kenenkään lapsen pitäisi nousta tuolla tavoin symboliksi, pohtii Ahonen.

– Konfliktille ja kriisin syille me tavalliset pulliaiset emme Suomessa kovin paljoa mahda, mutta turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa voimme kyllä jeesata.

Taideteossa.com -sivuston verkkokauppa on auki syyskuun loppuun saakka.