Älä sairastu matkalla – infektiolääkäri neuvoo, miten vältyt taudeilta lomalla

Iskeekö tauti juuri silloin kun ei pitäisi eli lomamatkalla? Infektiolääkäri nimeää osasyylliseksi lentokoneen ilmavaihdon ja suuren ihmismassan pienessä tilassa. Tauteja voi välttää tehokkaimmin yksinkertaisesti säännöllisellä käsihygienilla, mutta myös katsomalla tarkkaan, mitä suuhunsa laittaa.

Kotimaa
Näkymä Airbus A350 -konetyypin turistiluokan matkustamosta.
Näkymä Airbus A350 -konetyypin turistiluokan matkustamosta.Jari Mäkinen

Lentokoneessa sairastuminen on monen tekijän yhteissumma, muistuttaa infektiolääkäri.

– Koneessa kova ilmavaihto kuivattaa limakalvoja ja heikentää samalla niiden vastustuskykyä torjua viruksia ja bakteereja, sanoo infektiolääkäri Marko Rahkonen Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta Kokkolasta.

Kun pieneen ja suljettuun tilaan on sulloutunut kohtuullisen paljon ihmisiä, on sekin riskitekijä. Sellaisessa tilassa tauti voi levitä nopeastikin.

– Jos kymmeniä tai satakin ihmistä on samassa koneessa, niin aina jollain kytee virus- tai bakteeritauti, jota voi oireettomanakin levittää kanssamatkustajiin, Rahkonen summaa.

Lentoesitteitä tai penkkejä kannattaakin kosketella mahdollisimman vähän, vaikka lääkärin mielestä ne ovat harvoin tavallisten virustautien tai hengitystieinfektiota aiheuttavien bakteerien lähteenä.

Jos kymmeniä tai satakin ihmistä on samassa koneessa, niin aina jollain kytee virus- tai bakteeritauti.

Infektiolääkäri Marko Rahkonen

Käsihygienia pelastaa paljon. Kädet kannattaa puhdistaa koneessa jaettavilla liinoilla tai pestä vessassa ennen syömistä. Myös laukkuun mahtuva pieni käsidesipullo on hyvä idea, vinkkaa lääkäri.

Paine vaikuttaa korviin

Lentokoneen paineen vaihtelut aiheuttavat lisäriskin korvatulehduksiin.

– Korvan ilmanvaihto häiriintyy ja voi aiheuttaa tulehduksia. Ja kun vielä ilmastokin vaihtuu eli hypätään Suomen 10 asteesta vaikka Espanjan kolmenkymmenen asteen lämpöön, niin oma vaikutus silläkin. Erilainen ilmanala ja paineenvaihtelut aiheuttavat lisäkuormaa limakalvoille ja sairastumiset voivat lisääntyä.

Tärkeimmät keinot tartuntojen välttämiseen ovat aika yksinkertaisia, muistuttaa infektiolääkäri.

– Käsihygieniasta pidetään kiinni aina kun voidaan. Lisäksi syödään mieluiten lämmitettyjä ruokia, vältetään pitkään lämpimässä olleita sekä pastöroimattomia maitotuotteita.