Hyppää sisältöön

Orpo: Pohjois-Suomen pakolaistilanne hallitsematon – pohjoisessa aloitetaan tehostettu valvonta raja-alueilla

Tarkoituksena on tavoittaa kaikki luvatta rajan ylittäneet, sisäministeri Petteri Orpo sanoo. Hän kertoi asiasta EU:n sisäministerikokouksen yhteydessä.

Petteri Orpo Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Pohjois-Suomen pakolaistilanne on hallitsematon, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo. Suomeen on tullut lyhyessä ajassa 1 600 turvapaikan hakijaa, enin osa heistä Pohjois-Suomen kautta.

Orpo piti asiasta tiedotustilaisuuden EU:n sisäministerikokouksen yhteydessä Brysselissä. Tilaisuutta seurasi Yleisradion EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos.

Orpon mukaan Suomi aloittaa Pohjois-Suomessa raja-alueella viranomaisten tehostetun valvonnan. Tehostettua valvontaa hoitavat rajavartiolaitos, poliisi ja tulli.

Satoja ilman papereita

Tarkoituksena on tavoittaa kaikki ilman papereita rajan ylittäneet, jotta heidät saadaan rekisteröityä.

Ilman papereita tulleita on Orpon arvion mukaan tullut satoja ihmisiä. Heitä liikkuu nyt eri puolilla Suomea. He hakevat ennemmin tai myöhemmin turvapaikkaa jostain päin Suomea, Orpo uumoili.

Varsinaisia rajatarkastuksia ei palauteta, joskin Suomella on siihenkin valmius.

Orpo sanoo myös, että Suomi aikoo perustaa järjestelykeskuksen todennäköisesti Ouluun. Keskuksessa turvapaikanhakijat olisivat noin viikon, kunnes heidät siirretään muualle maahan vastaanottokeskuksiin.

Valtioneuvosto päättää raja-alueiden valvonnan tehostamisesta ja järjestelykeskuksesta kokouksessaan torstaina. Molempien on määrä olla toiminnassa perjantaina.

Suomi tekee yhteistyötä Ruotsin kanssa. Ruotsi on Orpon mukaan turvapaikan hakijoiden virran kauttakulkumaa, kun Suomi on määränpää.

Ei ole Ruotsinkaan etu, että tuhansia turvapaikan hakijoita liikkuu Ruotsissa, Orpo arvioi.

Sisäministeriö on palkannut noin 150 ihmistä eri tehtäviin hoitamaan nopeasti pahentunutta pakolaisongelmaa.