Kun luovuus törmää seinään tai blogin kommentoijat muuttuvat häiriköiksi – bloggaaja voi väsähtää monesta syystä

Bloggaamista saatetaan pitää työnä, josta saa palkan melko helposti hauskaa pitäen. Samalla yhteistyökumppanit tarjoavat matkoja ja vaatteita. Totuus on tästä mielikuvasta kuitenkin kaukana: monelle bloggaajalle se on työ, jossa ei työtunteja lasketa. Samalla olet julkisen arvostelun ja ihailun kohteena. Yhä useampi bloggaaja uupuu, väsähtää ja lopettaa.

internet
Aino Rouhiaisen blogi Ainon tarinoita treenaamisesta
Aino Rouhiainen kirjoittaa treeniblogia Ainon tarinoita treenaamisestaAino Rouhiainen

_"Moni ei varmaan tuu ajatelleeksi, että tällaista oman elämän liibalaabaa jaaritellessa ja asukuvia postatessa voisi ajaa itsensä loppuun ja ymmärrän sen täysin." _Annika O. 20.8.2015

Blogien lukijat ovat usein tottuneet siihen, että bloggaaja on aina positiivinen, hänelle tapahtuu kivoja asioita, hän pukeutuu kauniisiin vaatteisiin, jaksaa urheilla, harrastaa ja hänellä on vieläpä aikaa matkustella. Viime aikoina lukija onkin saattanut törmätä postauksiin, joissa bloggaaja kertoo uupumisesta tai motivaation ja inspiraation katoamisesta. Kyllä, bloggaajakin voi kyllästyä.

– Siitä on alettu puhua enemmän. Mä koen, että blogimaailmassa muutenkin aiheet menee usein niin, että on joku aihe, jota sitten monet käsittelevät. Jos joku uskaltaa kirjoittaa vaikka tällaisista bloggaamisen negatiivisista puolista, se rohkaisee myös muita kertomaan oman mielipiteensä asiasta, sanoo vaasalainen treenibloggaaja Aino Rouhiainen.

Myös Suomen suurimmassa blogiportaalissa Indiedaysilla on huomattu, että tämänkaltaiset ulostulot ovat lisääntyneet. Bloggaajasuhteista vastaava Oona Grönberg pitää tätä tosin luonnollisena suuntana, koska bloggaus ei ole enää aivan uusi ammatti.

– Yhteydenottoja bloggaajilta tulee tosi paljon. Vaikka bloggaaminen on hyvin henkilökohtainen asia, niin siihen kaipaa tukea ja sparrausta aivan niin kuin muissakin ammateissa. Meidän tehtävänä Indiedaysilla on toimia auttajana, joka osaa nähdä blogin ulkopuolelta. Me olemme mielellämme tukena jos esimerkiksi luovuuden kanssa tulee seinä vastaan tai jos on ongelmia häiriköivien kävijöiden kanssa, Grönberg sanoo.

Olet töissä 24/7, jos et aseta rajoja

Cision listasi aivan hiljattain Aino Rouhiaisen blogin Ainon tarinoita treenaamisesta Suomen suosituimmaksi treeniblogiksi. Postauksia syntyy lähes päivittäin ja lukijat ovat tiiviisti vuorovaikutuksessa Ainon kanssa. Lisäksi hänellä on toinen tasavahva päivätyö.

– Voin sanoa, että yleensä siitä hetkestä, kun herään aamulla, teen jotain iltaan asti ennen kuin menen nukkumaan. Toisaalta mulla on aikaa olla myös kotona, enkä ole tietyssä paikassa kiinni kahdeksaa tuntia. Joustavuus on tässä se hyvä puoli, mutta sitten taas tuntuu, että olen aika lailla 24/7 jollain lailla töissä, Rouhiainen sanoo.

Tämä onkin bloggaajien yleinen pelko, tietää Oona Grönberg Indiedaysilta. Eikä ihme, sillä bloggaaminen on ammattimaistunut nopeasti. Usein bloggaajalta odotetaan uutta postausta joka päivä, kun aikaisemmin riitti yksi postaus viikossa. Myös valokuvien eteen pitää nähdä enemmän vaivaa ja yhteistyökumppaneita on ehdittävä tapaamaan.

– Jos blogi on päivätyö, silloin sitä tekee helposti aamusta iltaan ja työaikaa ei pysty laskemaan. Usein blogi ja kamera kulkevat mukana kaikissa päivän menoissa. Sitten on bloggaajia, joilla on aivan toinen päivätyö: ollaan toimistolla 9-17 ja illalla tehdään postausta ja otetaan valokuvia. Luulen, että tämä on se haaste ja pelko, mikä monilla bloggaajilla on eli raja vapaa-ajan ja blogin pitämisen välillä hämärtyy, eikä jää aikaa perheelle, poikaystävälle tai kavereille.

– Joskus on ehkä vaan pakko laittaa tietokone kiinni ja yrittää unohtaa kaikki siihen liittyvät asiat, mutta se on vaikeaa. Monesti viikonloppuisin kun ei ole siellä toisessa päivätyössä, mielessä on koko ajan, että pitää kirjoittaa vielä tämän päivän postaus ja vastata kommentteihin ja sähköposteihin. Ne on siellä takaraivossa koko ajan, myöntää bloggaaja Aino Rouhiainen.

Mistä ne aiheet tulevat?

"Muille täytyy jostain syystä näyttää, että sulla menee mielettömän hyvin ja kaikki on päivästä toiseen pelkkää skumppaa ja rantalomaa, vaikka tosi harvalla asiat on oikeesti jatkuvasti niin." Annika O.

Varsinkin suosittu bloggaaja on julkkis, jonka elämää blogin lukijat seuraavat postausten kautta. Kun on julkisesti antanut itsestään tietyn kuvan, aiheuttaa se myös paineita.

– Ihan rehellisesti sanottuna on se niin. En mä nyt usko, että kukaan katsoo ruokakaupassa, mitä mä ostan, mutta kieltämättä jos oon kirjoittanut, että mulla on sokeriton syyskuu ja ostan mun poikaystävälle karkkipussin kaupassa, niin mulle tulee sellainen ajatus, että nyt kaikki ajattelee, että mä valehtelen ja elän ihan toisenlaista elämää kuin blogissa, Aino Rouhianen naurahtaa.

Hän myöntää, että kesälomalla, kun treenimäärät vähenevät ja elämänrytmistä tulee epäsäännöllisempi, on joskus vaikea keksiä, mistä kirjoittaa.

– Kirjoittamista helpottaa se, että terveys on elämäntapa.

Jotkut bloggaajat lopettavat ja osa jää tauolle kasaamaan ajatuksiaan. Se ei ole ongelma, vakuuttaa bloggaajasuhteista vastaava Oona Grönberg Indiedaysilta.

– Me ollaan aina joustavia, jos bloggaajan elämäntilanne tai inspiraatio bloggaamiseen niin vaatii – totta kai! Se ei ole kenenkään etujen mukaista, että tuotetaan väkisin sisältöä tai mennään oman jaksamisen rajoilla. Silloin on parempi ottaa tuumaustauko ja aikaa itselleen.

Aino Rouhiainen on blogannut viisi vuotta. Negatiiviselta palautteelta ei hänkään ole säästynyt, mutta sen kanssa hän on oppinut olemaan. Lopettaminen ei ole käynyt mielessä.

– En ole vielä tähän mennessä kertaakaan miettinyt, en edes harkinnut lopettamista. Bloggaamisen hyvät puolet ovat voitolla mun mielestä ihan helposti!