1. yle.fi
  2. Uutiset

Palkitun korutaiteilijan ura etsii vertaistaan – yli sata kansainvälistä näyttelyä

Korutaiteilija Matti Hyvärisen nelikymmenvuotias ura on sisältänyt lukuisia huippukohtia. Kansainvälisyys on ollut kaarinalaiselle Hyväriselle tärkeää alusta asti.

Kultaseppä
Korutaiteilija Matti Hyvärinen Amber Collier -teoksen kanssa.
Kuva: Jarkko Laitinen / Yle

Matti Hyvärinen puhuu elämäntyöstään terveellä ylpeydellä. Ensimmäisen kansainvälisen palkintonsa Hyvärinen sai 1967, kun hänet palkittiin New Yorkissa Diamonds International -palkinnolla. Kaikkiaan palkintoja on toistakymmentä.

– Uran huippukohtia on paljon. Tietysti tuo ensimmäinen palkinto oli melkoinen potku. Kansainvälisesti olen pitänyt yli sata näyttelyä ja saanut lukuisia palkintoja. Mutta itselleni tavoitteena on aina ollut tehdä hyvä tuote, ei niinkään saavuttaa mainetta ja kunniaa, Hyvärinen pohtii.

1950-luvulla ensimmäisen yrityksensä perustanut Hyvärinen tuo mielellään esiin kotiseutunsa merkityksen suomalaisen korutaiteen maailmanvalloituksesta puhuttaessa.

Ensimmäinen palkinto oli melkoinen potku.

Matti hyvärinen

– Meitä oli 1960-luvulla toista tusinaa taiteilijaa ja yritystä, jotka veimme suomalaista muotoilua maailmalle. Ja siinä turkulaisilla yrityksillä oli leijonan osa. Tällä seudulla oli hyvin aktiivinen kultaseppien yhteisö, ja vaikka kilpailu oli kovaa, teimme silti hyvää yhteistyötä, Hyvärinen muistelee.

Ensimmäisen Suomen Vuoden kultaseppä -palkinnon 1987 saanut Hyvärinen pitää jalat maassa pohtiessaan palkinnon arvoa.

– En minä niin ajattele, että olisin ollut vuoden paras kultaseppä. Samalla tavallahan valitaan vaikka vuoden poliisi tai opettaja joka vuosi. Minulla oli siihen aikaan jo useita kansainvälisiä palkintoja ja koin, että menestykseni mahdollisti Vuoden kultaseppä -palkinnon saamisen.

Omaelämäkertakirjansa Hyvärinen päätti tehdä, kun Turun seutu uhkasi jäädä helsinkiläisten kultaseppien historiaa luotaavan opuksen jalkoihin.

– Tein kirjan paitsi omasta urastani, niin myöskin dokumentoidakseni seutumme kultaseppien toimintaa. Ehdotin yhteisen kirjan tekemistä sen jälkeen, kun helsinkiläiset tekivät oman kirjansa. Mutta ei siitä tullut mitään. Halusin kuitenkin tuoda historiaamme esiin, ja päätin sitten tehdä sen tämän kirjan muodossa.

Matti Hyvärisen omaelämäkertaa juhlistava näyttely on Kaarinassa 14.–16.9.2015.

Lue seuraavaksi