Ruotsi ottaa yhä vastaan nelinkertaisen määrän turvapaikanhakijoita Suomeen verrattuna

Ruotsiin tuli pelkästään elokuussa moninkertainen määrä turvapaikanhakijoita Suomeen verrattuna, 11 743 turvapaikanhakijaa. Suomeen saapui elokuussa hakijoita 2 894. Näin siitä huolimatta, että osa turvapaikanhakijoista haluaa jatkaa Ruotsin halki Suomeen.

Ulkomaat
Homsista Syyriasta tulevat pakolaiset Rostockissa
Homsista, Syyriasta kotoisin oleva perhe söi maanantaina Rostockissa avustustyöntekijöiden antamaa ruokaa, ennen nousua Ruotsiin vievälle lautalle.Jens Buettner/EPA

Koko alkuvuonna hakijamäärien suhde on vielä enemmän länsinaapuriin painottuva: Ruotsista on hakenut elokuun loppuun mennessä turvapaikkaa 48 774 ihmistä, Suomesta 7 015.

Sosiaalisessa mediassa leviää runsaasti kommentteja siitä, että "Ruotsi työntää pakolaiset Suomeen", ja vaaditaan Dublinin sopimuksen käyttöönottoa. Dublinin sopimuksen käyttöönoton puolesta kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen.

Sopimusta on kuitenkin kaiken aikaa sovellettu Suomessa. Esimerkiksi tammi-elokuussa turvapaikka tai oleskelulupa myönnettiin 1 062 hakijalle, kielteinen päätös annettiin 741:lle ja Dublinin sopimuksen perusteella käännytettäviksi päätettiin 591 hakijaa.

Entä turvapaikanhakijoita auttavat ruotsalaiset?

Ruotsissa Ylen toimittajat ovat todistaneet muun muassa Tukholmassa ja Luulajassa, kuinka paikalliset avustustyöntekijät auttavat turvapaikanhakijoita ostamalla heille junalippuja ja jakamalla arabiankielisiä ohjeita siitä, mihin Suomen puolella kannattaa mennä turvapaikkahakemuksensa jättämään.

Esimerkikiksi Luulajassa ja Torniossa maanantaina käynyt Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen kertoo, että turvapaikanhakijoita on Luulajassa vastassa paikallisia vapaaehtoisia, muun muassa kirkosta ja puolueista.

– Mitään ihmissalakuljetusverkostoja täällä Luulajassa ei ainakaan ole. Auttajat ovat ihan tavallisia ruotsalaisia, Kankkonen huomauttaa.

Varsinkin irakilaiset ovat viime viikkoina innostuneet nimenomaan Suomesta. Syitä on useita, joista painavimpia ovat Suomessa jo entuudestaan oleva irakilaisyhteisö sekä se, että Suomi on hyväksynyt viime aikoina hiukan enemmän irakilaisten turvapaikkahakemuksia. Myös käsittelyajat ovat Suomessa olleet – pienemmän tulijamäärän ansiosta – hieman lyhyemmät kuin Ruotsissa.