Ministeriö: Järjestelykeskusta suunnitellaan Pohjois-Suomeen, voisi aloittaa toimintansa jo perjantaina

Sisäministeri Petteri Orpo kertoi maanantaina, että Suomi on tehostamassa rajavalvontaansa Pohjois-Suomessa. Tehostettu valvonta tarkoittaa, että raja-alueella on viranomainen vuorokauden ympäri, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo Ylelle.

Kotimaa
Rajavartija tutkii autoa Imatran raja-asemalla.
Yle

Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen perustamisesta päätettäneen näillä näkymin torstaina.

– Käytännön toimi on se, että torstaina olemme viemässä valtioneuvostoon järjestelykeskuksen perustamisluvan saamisen, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo Yle Uutisille.

– Järjestelykeskus on ulkomaalaislaissa ja vastaanottolaissa oleva mekanismi. Jos sellainen perustetaan, se samanaikaisesti tarkoittaa, että rajan läheisyydessä meidän viranomaisemme poliisin johdolla ohjaavat kaikki ne, jotka turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuvat, bussiin ja siitä järjestelykeskukseen odottamaan poliisin rekisteröintiä ja ensimmäistä puhuttelua.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kuvaili Pohjois-Suomen pakolaistilannetta tänään maanantaina hallitsemattomaksi. Hänen mukaansa Suomi aikoo tehostaa valvontaansa Pohjois-Suomen raja-alueilla ja perustaa turvapaikanhakijoille järjestelykeskuksen.

Kansliapäällikkö Nerg selventää tilannetta:

– Kun puhutaan, että tehostetaan rajavalvontaa, [kyseessä] on raja-alueella tapahtuva toiminta, jolla saamme kiinni sen turvapaikanhakijoiden toimintamallin, jolla he eivät rekisteröidy ensimmäiselle poliisilaitokselle vaan lähtevät kulkemaan Suomessa etelään päin.

– Järjestelykeskuksessa oloaika on seitsemän vuorokautta. He saavat olla siellä ja poliisi tekee rekisteröinnin ja puhuttelut, myös Maahanmuuttovirasto käynnistää omia toimenpiteitään. Sieltä he siirtyvät normaalisti vastaanottokeskukseen mutta hallitusti, Nerg sanoo.

Keskus perustettaneen Oulun tai Tornion alueelle

Nergin mukaan tavoite on, että järjestelykeskus aloittaisi toimintansa jo ensi perjantaina. Sijainniksi kaavaillaan pohjoista Suomea.

– Onko se Oulu vai Tornio, se on vähän auki.

Hänen mukaansa järjestelykeskukseen on määrä mahtua 500–1 000 ihmistä.

Nerg kertoo tehostetun valvonnan näkyvän Pohjois-Suomessa niin, että raja-alueella on viranomainen vuorokauden ympäri.

– Käytännössä haaste ovat meille Haaparannasta Tornioon tulevat [turvapaikanhakijat]. Kun he tulevat Haaparannasta Tornion puolelle, siellä on meillä 24/7 joku viranomaisistamme, on se sitten poliisi, rajavartija tai Tullin henkilö, Nerg sanoo.

– [Raja-alueella] ei tehdä sen kummempaa papereiden tarkistamista tai mitään muutakaan, vaan heidät ohjataan tällä mekanismilla [järjestelykeskukseen].

"Poikkeuksellinen tilanne"

Nerg toteaa, että Suomi varautuu perustamaan turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksia myös eteläiseen Suomeen.

Hän tähdentää, että järjestelykeskus on poikkeuksellinen tilanne.

– Silloin täytyy olla juuri tällaisia massoja – se, että me emme tiedä, kuka Suomeen tulee, kuka hän on ja mistä tullut, sen hallitsemiseksi me [järjestelykeskuksia] tarvitsemme.

Nergin mukaan Suomeen on saapunut kuluvana vuonna jo lähes kymmenentuhatta turvapaikanhakijaa.

– Nyt tuli aika iso massa tässä viikonlopun aikana. – – Mitään sellaista ei ole näköpiirissä, että tämä tästä rauhoittuisi.