Pohjois-Suomen tehovalvonta estää turvapaikanhakijoiden vapaan matkustuksen

Ruotsin rajan tuntumassa aloitetaan tehostettu valvonta turvapaikanhakijoiden tavoittamiseksi. Turvapaikanhakijat yritetään ottaa kiinni mahdollisimman pian rajan ylityksen jälkeen ja kuljettaa järjestelykeskukseen. Sisäministeriö neuvottelee keskuksen perustamisesta sekä Oulun että Tornion kanssa.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita saapuu linja-autolla Kemiin
Turvapaikanhakijoita saapuu linja-autolla Kemiin.Laura Valta / Yle

– Nykyisessä turvapaikkavyöryssä ei ole enää mahdollista jatkaa käytäntöä, jossa turvapaikanhakijat ovat voineet jatkaa matkaansa rekisteröitymättä, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Pohjoinen reitti Haaparannan kautta on tuonut Suomeen satoja turvapaikanhakijoita, joista monet ovat jatkaneet matkaansa omin päin kohti Etelä-Suomea.

Nerg korostaa, että kyse ei ole rajatarkastusten palauttamisesta sikäli, että tulijoiden papereita tarkistettaisiin rajalla. Poliisi ja Rajavartiolaitos sopivat vuorokauden ympäri toimivasta valvonnasta raja-alueen tuntumassa Torniossa.

– Tulijoille kerrotaan, että Suomessa on nyt tällainen käytäntö. Turvapaikanhakijat kootaan bussiin ja viedään yhteiskuljetuksella järjestelykeskukseen, selvittää Nerg. Hänen mukaansa poliisi voi pakottaa tulijan bussikyytiin.

– Jos he sanovat hakevansa turvapaikkaa, niin ei heillä silloin ole mahdollisuutta tästä kieltäytyä. Käytännössä poliisi voi pakottaa mukaan.

Järjestelykeskuksessa turvapaikanhakijat viettäisivät korkeintaan viikon, jonka aikana poliisi puhuttelisi ja rekisteröisi turvapaikanhakijaksi. Sisäministeriö neuvottelee parhaillaan sekä Oulun että Tornion kanssa järjestelykeskuksen sijainnista. Kansliapäällikkö Nergin mukaan lopullista päätöstä ainakin 500 ihmistä majoittavan keskuksen sijainnista ei vielä ole tehty. Tässä vaiheessa suunnitelmissa on vain yhden järjestelykeskuksen perustaminen.