1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija 16-vuotiaan alkoholinkäytöstä: “Ei siitä mitään hyvää ole odotettavissa – ja kyllä ne tekevät sitä silti”

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuori saattaa haluta seurustella, maistella alkoholia vanhempien seurassa ja päättää itse omasta pukeutumisestaan. Mihin asiantuntija vastaa kyllä ja mihin ei?

Kotimaan uutiset
Nuori nainen juo olutta.
Antti Karhunen / Yle

Sallitko 16-vuotiaan maistella alkoholia vanhempien seurassa? Kysymys jakaa psykologi Kati Raikamon, lastenpsykiatri Jari Sinkkosen ja kirkon erityisnuorisotyönohjaaja Tarja Vehkaojan mielipiteet.

– Meitä sitoo laki, ettei alkoholi kuulu alle 18-vuotiaalle, sanoo Raikamo.

– Jos perheessä on esimerkiksi sunnuntailounaalla viini ruokajuomana, sallisin maistiaisen teinille, jonka varsinainen ruokajuoma on kuitenkin alkoholiton, pohtii Vehkaoja.

Sinkkosen mukaan “kulaus skumppaa siskon lakkiaisissa” tuskin tekee kenestäkään alkoholistia, mutta ei suosittele pitämään sitä itsestäänselvyytenä. Kukaan asiantuntijoista ei salli 16-vuotiaan nauttia alkoholia kavereidensa seurassa.

– Ei siitä mitään hyvää ole odotettavissa – ja kyllä ne tekevät sitä silti, Jari Sinkkonen sanoo.

Tarja Vehkaoja pitää pulmallisena nuorten juhlia, joihin osallistuu sekä täysi-ikäisiä että alaikäisiä. Hänen mukaansa mökki- tai kotibileet saattavat karata käsistä, ja yllättäen paikalla onkin enemmän ja nuorempaa väkeä kuin oli tarkoitus – silloin esimerkiksi täysi-ikäisellä mökin vuokraajalla on vastuu tilanteesta.

Seksiä vai ei?

16-vuotias voi kaikkien asiantuntijoiden mielestä seurustella, vaikka yöpyminen seurustelukumppanin luona ei heiltä kannatusta saakaan. Psykologi Kati Raikamolla ei ole yöpymiseen ehdotonta mielipidettä, ja samalla tavalla hän perustelee myös kysymystä siitä, saako 16-vuotias harrastaa seksiä.

Meitä sitoo laki, ettei alkoholi kuulu alle 18-vuotiaalle.

Kati Raikamo

– On erittäin tärkeää, että vanhemmat tuntevat nuoren kumppanin ja vanhempi keskustelee asiasta nuorien kanssa ja jos vanhemmalla on luottavainen tunne nuorien vastuullisuudesta, niin silloin kyllä. Jos vanhempi ei tunne nuorensa kumppania tai luottamuksen tunnetta ei synny, silloin ei.

Erityisnuorisotyönohjaaja Tarja Vehkaoja muistuttaa, että Suomen rikoslainsäädännössä suojaikäraja on pitkään ollut 16 vuotta, sillä sitä nuoremman henkilön ei katsota kykenevän antamaan suostumustaan seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ei usko, että seksistä vanhemmille kerrotaan puhumattakaan, että kysyttäisiin lupaa.

– Vanhemmat voivat vain toivoa, että nuori malttaisi odottaa ja antaa aikaa kypsymiselle.

Harrastukset ja ruokavalio nuoren omassa päätösvallassa?

Asiantuntijat antavat kannatuksensa sille, että 16-vuotias saa päättää itse omista harrastuksistaan. Jari Sinkkonen tosin sillä varauksella, ettei nuori uuvu liialliseen harrastamiseen. Tarja Vehkaoja pitää tärkeänä, että 16-vuotiaalla on ainakin yksi harrastus.

– Tänä päivänä useat perheet elävät taloudellisesti niin tiukalla, ettei nuori voi välttämättä valita haluamaansa harrastusta. On kuitenkin olennaista, että harrastus on nuorelle mieluinen ja sen valintaan on voinut itse vaikuttaa.

Vehkaoja muistuttaa, että nuori tarvitsee usein harrastuksessaan vanhempien vinkkejä, tukea ja kuljetusapua. Myös Kati Raikamo sanoo olevan tärkeää, että vanhemmat kannustavat nuorta etsimään itselleen sopivan harrastuksen.

Vanhemmat voivat vain toivoa, että nuori malttaisi odottaa ja antaa aikaa kypsymiselle.

Jari Sinkkonen

– Ja jos nuori haluaa lopettaa pitkäaikaisen harrastuksen, sekin on hänen oikeutensa. Tässäkin vanhempien on hyvä käydä keskustelua nuoren kanssa ja miettiä tilannetta.

Ruokavaliosta 16-vuotias osaa Raikamon ja Vehkaojan mukaan myös päättää itse. Sinkkonen voisi taipua esimerkiksi vegaaniksi ryhtyvän nuoren puolelle perusteellisten keskustelujen jälkeen, mikäli nuori itsenäisesti hoitaa ruokansa ja suostuu ottamaan tarvittavat vitamiinilisät.

Raikamo pitää päätöstä ruokavaliostaan tärkeänä nuoren omakuvan kannalta, kuitenkin niin, että vanhemmat ovat mukana asiassa ja kiinnostuneita nuoren suuntauksesta tukien riittävien ravintoaineiden saantia.

– Vanhempi ja nuori voivat käydä yhdessä ravitsemusterapeutin vastaanotolla miettimässä ruokavalioasiaa ravintoaineiden saannin varmistamiseksi ja kysymässä vinkkejä eri ruoista.

Vehkaoja pitää 16-vuotiasta usein hyvin valveutuneena tekemään eettisiä valintoja muuttamalla ruokailutottumuksiaan.

– Nuoren valintoja tulee kunnioittaa ja auttaa toteuttamaan niitä terveellisesti. Jatkuvaan hampurilaisen, pizzan ja kebabin syömiseenkin on vanhempien puututtava.

Lue seuraavaksi