1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itsemurhaiskijäksi arvellun Abu Hurairahin isä: Poikani olisi helppo aivopestä

Abu Hurairah Finlandi -nimellä esiintyneen porilaisnuorukaisen isä uskoo, että hänen poikansa on voitu ylipuhua tekemään Isisin isku. Isis väitti viikonloppuna tiedotteessaan, että suomalaistaustainen mies olisi tehnyt autopommi-iskun Irakissa. Lisätodisteita ei ole kuitenkaan saatu, onko kyseessä juuri sama mies.

Kotimaan uutiset

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Porista kotoisin oleva pakistanilaistaustainen nuori mies nousi julkisuuteen alkuvuodesta, kun hän paljastui uhkaavien nettiviestien lähettäjäksi. Viesteissä hän uhkasi muun muassa perussuomalaisia ja Suomen hallitusta väkivallalla.

Abu Hurairah Finlandi -taistelijanimellä esiintynyt mies on 22-vuotias ja ollut syntymästään saakka Suomen kansalainen. Hänen äitinsä on suomalainen ja isänsä pakistanilainen.

Viikonloppuna sama taistelijanimi esiintyi Isisin arabiankielisessä tiedotteessa, joka levisi Twitterissä. Tiedotteessa sanottiin, että Abu Hurayra al-Finlandi -niminen henkilö olisi tehnyt autopommi-iskun Irakin armeijan tukikohtaan.

Sen paremmin Yle kuin poliisikaan ei ole löytänyt tiedotteen lisäksi muita todisteita siitä, että itsemurhaiskun olisi tehnyt juuri kyseinen porilaismies. Tiedote saattaa poliisin mukaan viitata myös johonkin toiseen suomalaiseen – tai ei suomalaiseen ollenkaan.

Sekä KRP että Supo yrittävät selvittää väitteen todenperäisyyttä.

Henkisesti epävakaa, fyysisesti arka

Yle tavoitti Abu Hurairah Finlandi -nimimerkkiä käyttäneen nuorukaisen isän. Hän sanoo olevan mahdollista, että hänen poikansa on saatettu aivopestä väkivaltaan.

– Hän ei ole tasapainoinen henkilö, joka pystyy tekemään itse päätöksiä, isä huokaa ja kertoo pojalla olleen mielenterveysongelmia pienestä saakka.

– Uskon periaatteessa, että hänet voitaisiin painostaa tällaiseen.

Samaan aikaan ajatus tuntuu epätodelliselta, koska poika on aina ollut fyysisesti erittäin arka.

Isä haluaa pysyä nimettömänä ja kertoo perheelleen aiheutuneen jo suurta murhetta pojan takia.

Isä uskoo: Poikaa manipuloitu uhkailemaan

Isä ei ole kuullut pojastaan noin viiteen kuukauteen. Poika lähetti sitä ennen muutamia sähköposteja, mutta isä ei usko, että ne olivat täysin hänen poikansa kirjoittamia. Hän on vakuuttunut, että myös uhkausviestejä on sanellut joku toinen.

– Hän on aina ollut toisten vaikutuksille altis.

– Kirjoitin, että älä tee mitään siellä, Suomi on parempi paikka, rakastamme Suomea, täällä asuu tavallisia hyviä ihmisiä. Mutta hän ei koskaan vastannut siihen mitään.

Isä mietti hetken, että olisi lähtenyt etsimään poikaansa Syyriasta, mutta matka olisi ollut liian vaarallinen.

– Olen varma, että olisin saanut vakuutettua hänet palaamaan kotiin, jos olisin löytänyt hänet.

Yksinäinen Lordi-fani

Poika lähti Isisiin lähes tasan vuosi sitten syyskuun lopussa. Hän oli kertonut lähtevänsä ammattikorkeakoulun järjestämälle retkelle Helsinkiin. Isä uskoo, että jotkut tahot Helsingissä ovat auttaneet pojan matkaan.

– Olin todella yllättynyt, kun hän ilmoitti olevansa Syyriassa. Hänellä ei ollut yhtään rahaa tilillään. En ymmärrä, miten hän on voinut matkustaa sinne asti yksin.

Isän mukaan poika ei juuri koskaan poistunut kotoa eikä hänellä ollut ystäviä. Siksi isä ei usko, että kukaan olisi värvännyt hänen poikaansa kasvotusten, vaan internetissä. Hän ei ollut myöskään erityisen kiinnostunut uskonnosta.

– Hänen lempibändinsä oli Lordi ja hän asui kotona. Hän ei ollut mikään fanaatikko.

– Isis on täynnä roistoja. Sanoin pojalleni, että se on kuin mafia, joka tappaa viattomia ihmisiä. Jos minun poikani tappoi itsensä, hän teki sen niiden roistojen painostuksesta.

Lue seuraavaksi