Tupakkayhtiöiltä ovela veroveto – valtiolta kymmeniä miljoonia savuna ilmaan

Valtio on menettämässä kymmenien miljoonien eurojen verotulot tupakkayhtiöiden verosuunnittelun takia. Tupakkaveron korotuksen piti kartuttaa valtion kassaa ensi vuonna lähes 70 miljoonaa euroa, mutta tupakkayhtiöiden ovela ennakkovarastointi on syömässä tuotosta liki puolet.

talous
Tupakka-aski.
Yle

Suomessa veroasioista vastaavan valtiovarainministeriön mukaan kansainvälisten tupakkayhtiöiden toimintaan on vaikea puuttua. Tupakkayhtiöt varastoivat tuotteitaan Suomeen ennen vuoden vaihteen tupakkaveron korotusta vanhalla verolla sen minkä ehtivät.

– Tupakkayhtiöt harjoittavat aivan laillista verosuunnittelua. Tupakkavero on tukkuportaan verotusta niin yhtiöt voivat ennen veronkorotusta luovuttaa savukkeita myyntiin tulevan vuoden myyntiäkin varten vanhalla verolla, hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä kertoo.

Hallitus on esittänyt tupakkaveron korottamista ja korotuksen on määrä tulla voimaan vuoden vaihteessa. Korotuksen pitäisi tuoda valtion kassaan ensi vuonna 68 miljoonaa euroa.

Tupakkayhtiöiden verosuunnitelu on kuitenkin syömässä korotuksen ensimmäisen vuoden tuotosta puolet eli noin 30 miljoonaa euroa.

Tupakkayhtiöiden rekkarallia varastoihin ei ainakaan toistaiseksi ole saatu aisoihin tämänkään hallituksen aikana.

– Mielestäni Suomessa pitäisi ottaa käyttöön ennakkovarastointia rajoittava lainsäädäntö. Tällä voitaisiin vaikuttaa siihen että korotuksesta saatava hyöty olisi täysimääräinen jo ensimmäisenä vuonna, Keskustan kansanedustaja Lasse Hautala sanoo.

Pääministeripuolueen Hautala nosti asian esiin jo keväällä eduskunnassa.

Toimintaan vaikea puuttua

Tupakkaveroa on korotettu viisi kertaa vuoden 2009 jälkeen. Jokaisella korotuskerralla tupakkajätit ovat saaneet mahdollisuuden välttää veroja.

– Nyt on tärkeää mahdollisimman nopeasti selvittää mikä on se mekanismi, jolla voidaan tukkia tämä ongelma, SDP:n kansanedustaja ja verojaoston jäsen Piia Viitanen sanoo.

Valtiovarainministeriön mukaan tupakkayhtiöiden toimintaan on vaikea puuttua.

– Tämä on EU-oikeudellinen kysymys, koska tupakkavero on tukkuportaan verotusta niin silloin ikään kuin jäsenvaltiolla ei ole oikeutta rajoittaa tukkuportaassa tapahtuvaa luovutusta, hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä sanoo.

– Ja olisi se myös hallinnollisesti työlästä, Sandell jatkaa.

Keskustan Hautala hämmästelee miksi muualla voidaan toimia toisin.

– Kun ennakkovarastointia voidaan rajoittaa yhdeksässätoista jäsenmaassa niin en usko että siinä on suurta ongelmaa, Hautala sanoo.

Myös Viitasen mielestä asia pitäisi selvittää perin pohjin.

– Ongelma on tiedossa, niin olisi tärkeää että siihen myös puututaan. Kyllä tämmöiset kymmenien miljoonien aukot pitäisi pikaisesti tukkia, Viitanen toteaa.