1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rohkeuden puute, vanhempien ennakkoluulot – Kaikki nuoret eivät löydä nuorisotalolle

Nuorisotalot eivät muodostu kaikkien nuorten hengailupaikaksi. Kahden nuoren mielestä syinä tähän saattavat olla epätietoisuus sekä rohkeuden puute. Nuoriso-ohjaaja puolestaan lisää listaan myös sen, että nuorille on tarjolla paljon muutakin toimintaa.

Kotimaan uutiset
Kaksi tyttöä istuu nuorisotalon pöydän ääressä.
Laura Tolonen / Yle

Kajaanin nuorisotalo Wanhalla Vesilaitoksella on mukavasti nuoria istumassa pöytien ääressä. Vaikka kaupungin nuorisotiloissa käy mukavasti väkeä, kaikki nuoret eivät kuitenkaan tule nuorisotiloihin.

– Ei varmaan missään kaikki nuoret löydä nuorisotiloihin. Siihen vaikuttaa monikin asia. Meillä on tarjota aika paljon erilaista toimintaa, esimerkiksi Kajaanissakin löytyy harrastusvaihtoehtoja ja kaikkiahan ei tällainen vapaamuotoisempi toimiminen kiinnosta, nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen kertoo.

– Myös vanhemmat saattavat vaikuttaa asiaan, heillä voi olla ennakkoajatuksia nuorisotalotoiminnasta ja siitä, mitä siellä tehdään. Heillä voi olla fiilis, että siellä opetetaan vain paheita vaikka asia on täysin päinvastoin. Teemme paljon töitä päihdevalistuksen suhteen ja kaikki toiminnat ovat päihteettömiä, Korhonen jatkaa.

Kajaanin nuorisovaltuuston jäsenet Liisa-Emilia Räisänen, 16, ja Roosa Kurkinen, 15, löytävät myös muita syitä siihen, miksi kaikki nuoret eivät käy nuorisotiloissa.

– Nuori ei välttämättä ole kuullutkaan näistä tiloista. Opettajien voisi olla hyvä kertoa jo ala-asteella oppilaille, että on olemassa nuorisotiloja, joihin voi mennä koulun jälkeen vaikkapa opiskelemaan, Räisänen toteaa.

Tilojen pitäisi myös olla sellaiset, että niissä viihtyy hyvin.

Roosa Kurkinen

– Ja sitten syynä voi olla se, ettei ole kaveria jonka kanssa käydä. Nuorella saattaa olla sellainen fiilis, että kehtaako lähteä, jos ei ole ketään tuttua siellä. Että joutuu yksin olemaan, vaikka tosiasiassa näin ei ole. Pitäisi rohkaista nuoria, että täällä viihtyy hyvin, Kurkinen jatkaa.

Sekä Räisäsen että Kurkisen mukaan osa niistä nuorista, jotka eivät ole vapaa-ajallaan nuorisotiloissa, seuratoiminnassa tai musiikkiopistossa, hengaavat yleensä kaupungilla. Mutta suurin osa jää kotiin.

Kaupungilla olevien nuorten kohdalla esiin nousee usein ilkivalta. Korhonen kuitenkin toteaa, että kaikki ilkivalta olisi vain nuorten tekemää, vaan sitä tekevät myös aikuiset.

– Varmasti paljon tapahtuu, kerkeäviä ja energisiä ihmisiä kun nuoret ovat. Rapatessa roiskuu. Siksi olisi hyvä, että sitä energiaa saataisiin suunnattua muihin asioihin. Näkisin, että ihan lapsesta lähtien opeteltaisiin tapoja purkaa sitä energiaa oikeisiin asioihin. Siitä se lähtee.

Hardcore-kävijöitä ja yksittäisiä vierailijoita

Nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen jakaa Kajaanin nuorisotalolla käyvät nuoret kolmeen eri ryhmään: osa on sellaisia, että he käyvät vain pari kertaa, osa pitää taukoa välillä ja osa puolestaan on niin sanottuja hardcore-kävijöitä, jotka käyttävät tiloja paljon.

Ei kukaan jaksa istua ja möllöttää ja katsella muita.

Liisa-Emilia Räisänen

– Hardcore-kävijöiden kanssa on tavallaan ongelma. Uusien, vähemmän tiloja käyttävien on hankalampi tulla nuorisotalolle kun siellä on heitä, jotka käyttävät taloa paljon. On saattanut muodostua esimerkiksi 8.–9. -luokkalaisista isohko porukka ja sitten kun yksittäiset 7-luokkalaiset haluaisivat tulla talolle, he saattavat kokea, etteivät uskallakaan talolle tulla.

– Mutta siksi me ohjaajat olemme siellä, koetamme auttaa nuoria tällaisissakin tilanteissa ja ylipäätään ohjata heitä elämässä eteenpäin.

Simppelit tilat ja paljon tekemistä

Hyvä nuorisotalo olisi kahden nuoren naisen mielestä sellainen, missä on mahdollisimman paljon tekemistä.

– Ei kukaan jaksa istua ja möllöttää ja katsella muita. Pitää olla paljon aktiviteetteja, vaikkapa ruuan laittamista, Liisa-Emilia Räisänen toteaa.

Roosa Kurkinen on samoilla linjoilla Räisäsen kanssa.

Näkisin, että ihan lapsesta lähtien opeteltaisiin tapoja purkaa sitä energiaa oikeisiin asioihin.

Reima Korhonen

– Tilojen pitäisi myös olla sellaiset, että niissä viihtyy hyvin. Mahdollisimman simppelit tilat, jotka eivät ole täynnä tavaraa, että on helppo olla. Ja olisi myös hyvä, että olisi rauhallisempia paikkoja, joissa voi käydä tekemässä läksyjä.

Nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen mielestä sellaiset tilat ovat hyvät, joissa otetaan nuorten toiveet mahdollisimman hyvin huomioon.

– Tällä hetkellä tosi tärkeää on se, että kuuntelemme nuoria, mitä he haluavat ja mitä kaikkea he ovat itse valmiit tekemään nuorisotalon eteen. Ei vain niin, että me olisimme ohjelma-automaatteja, jotka sanoavat että nyt tehdään tuota ja tuota.

Lue seuraavaksi